Православната църква почита днес свети Герман, патриарх Константинополски. Имен ден

...
Православната църква почита днес свети Герман, патриарх Константинополски. Имен ден
Коментари Харесай

Кой черпи днес

Православната черква уважава през днешния ден свети Герман, патриарх Константинополски. Имен ден честват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен, написа offnews.bg.

В националната визия денят се свързва с повелителя на летните стихии. Изпълнява се бит за измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, тъй като пази хората от градушка.

Св. Герман е прочут с благочестивия си живот и като църковен публицист. Принуждаван да се откаже от иконопочитанието, той напуснал патриаршеския трон. От него са останали химни за възхвала на светците и Божията берекет, проповеди и тълкувания на сложните места в Св. Писание.

Св. Герман бил наследник на сенатор, погубен от император Константин Погонат (668-685). Той от младини се посветил да служи на Бога. Заради благочестивия си живот и духовната си грамотност той отпърво станал кизически свещеник, а в 715 година бил определен за цариградски патриарх. В царуването на Лъв III Исаврянин (717-741), който се оповестил срещу поклонението на иконите, Герман използвал доста усилия да вразуми царя и да отклони от подвеждане, само че на вятъра. Лъв изискал почитането на иконите да бъде наказано на събор.

Св. Герман умрял през 740 година на 95-годишна възраст и бил заровен в манастира Хора в Константинопол. По-късно мощите му били пренесени във Франция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР