Православната църква почита днес паметта на свети Ириней Лионски и

...
Православната църква почита днес паметта на свети Ириней Лионски и
Коментари Харесай

Почитаме свети Ириней, изоблил езичниците

Православната черква уважава през днешния ден паметта на свети Ириней Лионски и на свети страдалец Луп.
Свети Ириней Лионски (130—202) се родил в Смирна. Там той станал уюеник на смирненския свещеник Поликарп и не след дълго бил ръкоположен за презвитер.
Двамата проповядвали в Галия - сложили основите на църквите в Лион и Виена през последната половина на второто столетие.
Езичниците настроили срещу християните жителите на страната. Последователите на Исус били подлагани на разнообразни мъчения - хвърляни в тъмници и бити с тояги и камъни, а имуществата им били ограбвани.
Ириней и неговият преподавател свещеник Потин също били изправени пред съда. Те отказали да потвърдят обвиняванията, които отправяли против християните, отказали и да се отрекат от вярата си, по тази причина били подловени на доста мъчения. Престарелият свещеник бил върнат полумъртъв в килията си, където умрял.
Не е известно по какъв начин Ириней се е избавил от гонението, само че след гибелта на Потин лионските християни го избрали за свещеник. По времето на неговото епископство почнали да се популяризират разнообразни разколнически учения. Ириней написал пет книги, с които ги изобличил. Днес и каторичиската и правослвната черква го почитат като първия християнски теолог.
Свети страдалец Луп живял по времето на император Аврелиан(270-275) и бил плебей. Луп бил християнин, по тази причина един ден не издържал и счупил елинските идоли.Езичниците се разярили и се пробвали да вържат мъжа и да го прободат с мечове, само че не съумели - проболи се един различен. Опитали се да стрелят по него с лъкове, само че още веднъж не сполучили - Луп останал незасегнат. Накрая мъжът се предал самичък. Отвели го при императора. Аврелиан се опитал с ласкави думи да го убеди да се отхвърли от вярата си, само че не съумял да го склони. Тогава заповядал да да го посекат с меч. На гроба му болните получавали излекуване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР