Православието почитаднес Свети апостол Тома, наричан Неверни. Освен имениците, на

...
Православието почитаднес Свети апостол Тома, наричан Неверни. Освен имениците, на
Коментари Харесай

Православието почита днес Свети апостол Тома, наричан Неверни

Православието почитаднес Свети деятел Тома, именуван " Неверни ". Освен имениците, на този ден черпят и архитектите и строителите.

Свети деятел Тома бил един от най-преданите почитатели на Исус Христос

. След възкресението на Спасителя обаче, той изискал самичък да види белезите от гвоздеите по тялото му и да сложи пръста си в раните му, с цел да се увери, че е възкръснал. Христос се появил и предиздвикал Тома да го допре, оттова изразът „ Тома Неверни " станал нарицателен за мнителен човек.

Сигурно сте чували за Тома Неверни, от къде идва това име? Точно за свети деятел Тома става дума. Ето историята, доказана в Евангелието. След Своето възкресение Иисус Христос се явил на учениците, само че деятел Тома не бил измежду тях. Като го срещнали апостолите му споделили: “Видяхме Господа ”, само че той не желал да им повярва.

И споделил: “Ако не видя на ръцете Му, раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да допускам ”. След осем дни апостолите още веднъж се били събрали, а дружно с тях бил и Тома.

Тогава Иисус Христос им се явил още веднъж и се обърнал към деятел Тома с думите: “Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я постави на ребрата Ми. И не бъди безверен, а набожен. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали ”.

Апостол Тома видял раните на Спасителя и докоснал раната в ребрата му и рекъл: “Господ мой и Бог мой! ”. Така неверието на Тома се трансформирало в мощна и същинска религия.

Апостол Тома е проповядвал в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той правил чудеса, изцелявал недъзи и по този начин доста хора се обръщали към Христовата религия. Св. Тома покръстил и царицата и сестра й, поради което ядосаният цар го затворил в тюрма, подложил го на страшни мъчения, само че светецът постоянно оставал незасегнат.

Накрая бойците го умъртвили пред погледа на голям брой негови възпитаници и по този начин св. Тома приключил живота си. Скоро даже и жестокият цар приел християнството.

Апостол Тома бил умел строител, по тази причина в иконите е изобразяван с дюлгерски метър в ръка, а 6 октомври е патронен празник на архитекти, зидари и строители.

Имен ден имат Тома, Томислав, Томислава.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР