Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издига кандидат за главен

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издига кандидат за главен
Коментари Харесай

Правосъдният министър няма да номинира главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издига претендент за основен прокурор, макар че има това право по закон. Това съобщи самият Кирилов след среща с президента Румен Радев, който от няколко дни организира съвещания поради изтичащия мандат на настоящия началник на държавното обвиняване Сотир Цацаров.

Първата среща на Румен Радев бе точно с Цацаров, който дефинира старта на съвещания като припрян. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов разгласи, че би трябвало да се понижат пълномощията на основния прокурор. В четвъртък президентът се среща с ръководителя на Върховния касационен съд Георги Чолаков.

" Не знам дали е належащо толкоз рано да разгласявам сходно желание, само че считам, че министърът на правораздаването би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат напълно от Висшия правосъден съвет ", съобщи Кирилов, представен от lex.bg.

Той добави, че в четвъртък ще показа промени в Закона за правосъдната власт, които ще разрешат да се проверяват " тримата огромни " в системата – шефовете на висшите съдилища и основният прокурор. Липсата на такива текстове е една от главните рецензии на Европейска комисия към България. Тя се свързва и с практическата липса на надзор върху основния прокурор.

Правосъдният министър изясни, че те ще се проверяват като елементарни магистрати, Кирилов изясни, че е създадена и догадка за краткотрайно премахване от служба, когато няма данни за осъществено закононарушение. Той добави, че с президента са обсъждали и хипотезата за безучастие на някои от тримата огромни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР