Правосъдният министър Атанас Славов е прав да внесе във Върховния

...
Правосъдният министър Атанас Славов е прав да внесе във Върховния
Коментари Харесай

Йорданова: Подкрепям Славов в оспорването на избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

Правосъдният министър Атанас Славов е прав да внесе във Върховния административен съд (ВАС) тъжба против избора на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ функционалностите основен прокурор. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия националният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Надежда Йорданова. Очаква се на следващия ден министърът на правораздаването да апелира във Върховен административен съд решението на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

“За избора на изпълняващ длъжността основен прокурор в извънредно сериозен миг е належащо да имаме правосъдно изговаряне кой е способният орган, откакто самият Висш съдебен съвет някак си се въздържа от това решение”, съобщи Йорданова. Тя акцентира, че Висш съдебен съвет следва да спре и процедурата за избор на нов основен прокурор.

Бившият министър на правораздаването съобщи още, че 49-ото Народно заседание не е сбъркало с решението да понижи болшинството във Висш съдебен съвет, належащо за освобождение на основния прокурор. Йорданова посочи, че нуждата от промяната не е нова нито за България, нито за професионалната общественост, а е експлицитна и дългогодишна рекомендация на Венецианската комисия.
“Съсредоточаването на толкоз доста власт в едно лице, без действителни механизми за надзор и носене на отговорност, корумпира извънредно бързо. Видя се при Татарчев, Филчев, Цацаров, Гешев. Безконтролната власт за толкоз дълго време води до изкривявания и това постанова промените в Конституцията”, акцентира Йорданова.
На въпрос дали Народното събрание се готви да ограничи президента от избор на съответни основни постове при съставянето на служебно държавно управление, депутатът удостовери, че това е един от обсъжданите сюжети. Тя посочи още, че е вероятен и квотен принцип на споделена отговорност сред Народното събрание и президента.

“Последните няколко години демонстрираха, че в Конституцията има недостатък, който докара до това, че изключителна догадка се трансформира в норма. Имахме държавно управление, което ръководи прекомерно дълго без действителен парламентарен надзор. Предлагаме концепцията при предварително преустановяване на пълномощията на съответното Народно заседание последното държавно управление, определено от Народното събрание, да продължи да извършва функционалностите си като служебно правителство”, съобщи юристът.

Йорданова очерта позицията на ПП-ДБ за нужда от писмен документ с ГЕРБ, който да подсигурява осъществяването на към този момент поетите съответни задължения и по този метод да се подсигурява болшинството в зала. Според нея и двете обединявания са поели сериозна отговорност за образуването на държавно управление и не би трябвало сами да основават спънки пред реализирането на значимите за България задания. Представителят на “Да, България” окачестви като изключително рисков изострения и атакуващ език на “Възраждане”, който прекрачва границите на демократичното общество и правовата страна.

“Не можем да оставим без реакция апелите от парламентарната естрада избрани политически съперници да бъдат изметени от Народно събрание, да не бъдат допускани да се изричат от трибуната. Да се моли за експанзия и въоръжено принуждение е безусловно недопустимо”, заключи Йорданова.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР