Правосъдие за всеки обявиха, че прекратяват предизборното си споразумение с

...
Правосъдие за всеки обявиха, че прекратяват предизборното си споразумение с
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки скъса споразумението си с ПП-ДБ: Не искаме втори исторически компромис

" Правосъдие за всеки " оповестиха, че приключват предизборното си съглашение с ПП-ДБ поради недоволството си от оферти план с промени на конституцията.

Юридическата самодейност поддържаше обединението преди изборите на 2 април въз основата на взаимното единодушие към правосъдната промяна.

Внесеният общ план на ПП-ДБ с ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче беше избран от юрист Велислав Величков като " крепко минат с аления химикал " след намесата на Десислава Атанасова и Делян Пеевски и като недопустим " втори исторически компромис ".

" Ако текстовете в този тип се одобряват, след една-две години ще разберем, че нещо се е трансформирало, с цел да си остане всичко същото. Някои хора тогава ще си подадат оставките. Но няма никаква социална изгода от оставките им ", сподели той на конференция на " Правосъдие за всеки ".

Критиките на организацията са против въвеждането на опция за два поредни мандата на основния прокурор и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд - официално срокът им е скъсен от 7 на 5 години, само че се вкарва несъществуващата сега опция за преизбиране на един и същи човек (т.е. власт за 10 г.).

Втората причина за неодобрение са двусмислените промени в пълномощията на основния прокурор, които съгласно " Правосъдие за всеки " към този момент му дават още по-пряка опция за интервенция в работата на ВКП и ВАП, както и в управлението на съвещанията на новия прокурорски Висш съдебен съвет.

От самодейността имаха много по-радикална концепция да се отстрани въобще фигурата на основния прокурор от системата - предложение, което беше отхвърлено като невероятно за пробутване от нормално Народно заседание.

Велислав Величков твърди, че водачите от ПП-ДБ престанали да си подвигат телефоните след официализирането на плана за промени в конституцияята.

" От този миг нататък считаме, че повече нямаме съглашение с ПП-ДБ... нито едно нещо не е изпълнено от това съглашение ", сподели той, представен от в. " Сега ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР