Правната комисия прие осемте законопроекта на първо четене вчера, минути

...
Правната комисия прие осемте законопроекта на първо четене вчера, минути
Коментари Харесай

Парламентът гласува промени в Наказателния кодекс, които няма да се случат - Политика

Правната комисия одобри осемте законопроекта на първо четене през вчерашния ден, минути преди среднощ. Всички текстове минаха небрежно и без спор. 

В края на 2022 година членовете на правната комисия се вслушаха в думите на правосъдния министър Крум Зарков и се договориха да не вършат промени на парче в Наказателния кодекс. Зарков даже благодари на ръководителя на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), че не се е поддал на популизма. Няколко седмици по-късно, когато стана несъмнено, че новите предварителни парламентарни избори са неизбежни, популизмът се завърна с цялостни сили и законопроектите бяха скоростно признати на първо четене.

По същия метод, с рекордна скорост, мина и прекрояването на Изборния кодекс. Други значими законопроекти, част от обещаваната от партиите правосъдна промяна, както и от Плана за възобновяване и резистентност, се неодобряват. Такъв е казусът със законопроекта за КПКОНПИ, както и измененията в Наказателно-процесуален кодекс, касаещи въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор.

По-големи санкции за пияни или дрогирани водачи

Законопроектът на Христо Терзийски планува криминализиране на отхвърли от инспекция за определяне на използването на наркотични субстанции или техни аналози. Наказанието е затвор от една до три години и санкция от 500 до 1000 лева Бившият вътрешен министър на ГЕРБ предлага още унищожаване на контролния ваучър към шофьорските книжки. Промените бяха признати.

Мина законопроектът на „ Възраждане “, с който се преодолява законодателна празнота, при която местопроизшествието не е категорично посочено като квалифициращ симптом на закононарушението, като се изключи „ осъществено на пешеходна пътека “. С измененията се вкарва по-тежка наказуемост за действия, когато моторното транспортно средство навлезе в площи отвън пътното платно, на които се намират пешеходци – тротоари, спирки на публичния превоз и други

Бе гласуван и законопроектът на БСП за увеличение на тежестта на плануваните санкции за причиняване на ПТП. Отбеляза се, че с спомагателна тежест могат да бъдат посочени случаи от последните месеци на причиняване на гибел на чиновници на Министерство на вътрешните работи при осъществяване на служебните им отговорности.

Мина и втори проектозакон на Нинова, обвързван с  закононарушения, свързани с детската порнография и ръководството на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол с централизация в кръвта над 2 на хиляда, открито по надлежния ред, или когато позволената скорост е превишена с повече от 50 км/ч.

По-строги санкции и против каналджийството

Подкрепа събра и законопроект на Костадин Костадинов за наказателна отговорност за случаите на трафик на хора. В текстовете се предлага включване на нови наказания, като краткотрайно лишаване на употребяваното за сходна противозаконна активност моторно транспортно средство и прекъсването му от придвижване.

Приет бе и проектозакон на Десислава Атанасова, предлагащ завишаване на размера на глобите за всеки, който влезе или излезе през границата на страната без позволение на надлежните органи на властта или въпреки с позволение, само че не през избраните за това места.

Наказания за закононарушения против околната среда

Бе гласуван и законопроектът на „ Продължаваме Промяната “, предусещащ завишаване на наказванията за противозаконен улов и дефинира съответен предел на нарушаванията в горите.

Още промени, свързани с домашното принуждение

Приет бе и законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, импортиран от Хамид Хамид от Движение за права и свободи, се планува от дефиницията за закононарушение, осъществено при изискванията на домашно принуждение, да отпадне условието за методичност. Това се чака да докара до разширение на ограниченията за отбрана от домашно принуждение и използване на по-ефективна държавна политика при битката с него.

Всички тези скоростно признати законопроекти е малко евентуално да се трансфорат в закони, защото това Народно събрание няма да има задоволително време да ги прегледа в комисии и на второ четене в зала.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР