Правната комисия даде зелена светлина на въвеждането на зелен сертификат

...
Правната комисия даде зелена светлина на въвеждането на зелен сертификат
Коментари Харесай

Най-сетне зелена светлина за зеления сертификат в парламента |

Правната комисия даде зелена светлина на въвеждането на зелен документ в постройката на Народното събрание. С 11 гласа " за " и 3 " срещу " проекторешението беше подкрепено в комисията. Това е първият триумф по проблема от началото на 47-то Народно събрание. 

След вчерашния за гласоподаване на сертификата в комисия, днес за депутатите.

Да има ли въобще съвещание?

Петър Петров от " Възраждане " стартира стремително присъединяване си в комисията и се показа като народен представител с огромен опит. Също както сътрудниците си от ГЕРБ-СДС той се оказа вещ в процедурните хватки. След него се включиха още Анна Александрова от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от Движение за права и свободи. Така трите опозиционни партии се сплотиха против предлагането на " Продължаваме промяната " и желаеха тематиката да не се преглежда през днешния ден, защото не била незабавна. Към тях се причисли и Ива Митева от Има Такъв Народ. Тя също възрази против метода на привикване на изключително съвещание.

Мирослав Иванов от Политическа партия ги отвърна, че е време да спре политическото говорене и най-накрая депутатите да стартират да работят по значимите тематики. Той беше безапелационен, че точно въвеждането на зеления документ е неотложна тематика, изключително с оглед възходящия брой на инфектираните и опазването на здравето на работещите в постройките на Народното събрание.

Николина Ангелкова (ГЕРБ-СДС) съобщи, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС поддържа въвеждането на зеления документ, само че не и методът, по който той се вкарва. Тя съобщи, че от ГЕРБ към този момент е импортирано такова предложение и в случай че новите вносители не желаят то да бъде признато, то би трябвало двете оферти да се гледат дружно в комисия, защото се отнасят за една и съща тематика. Тази теза бе подкрепена и от Десислава Атанасова, която не е член на комисията, само че присъстваше на съвещанието дружно с Костадин Ангелов, Асен Балтов и Лъчезар Иванов.

Председателят на комисията Милен Матеев от Политическа партия отговори, че това предложение не може да бъде включено в дневния ред, тъй като не е разпределено от Никола Минчев към комисията.

Така разногласието се измести от чисто здравната тематика към парламентарните процедури. Това беше и тезата на Антон Тонев - ръководител на здравната комисия, която през вчерашния ден одобри зеления документ. Според него е изцяло погрешно здравните тематики да бъдат измествани от политическо говорене. Той изясни още, че предлагането на ГЕРБ-СДС за въвеждането на зеления документ би разрешило на депутатите да отсъстват от работа за безграничен период от време.

Ура! Проекторешението влезе в дневния ред! 

С 11 гласа " за ", 4 " срещу " и 5 " въздържал се " въпреки всичко дневният ред бе признат и най-накрая стартира разискването на проекторешението. Това обаче не се понрави на ГЕРБ и членовете на комисията от партията напуснаха зала с аргумента, че в това време заседават и други комисии.

След това започнаха и предложенията всъщност. Цветан Енчев от Движение за права и свободи изиска да отпадне заложената в предлагането точка, съгласно която при формиране на опашка за проби пред Народно събрание депутатите ще влизат с преимущество. Това предложение не бе признато.

Ива Митева предложи както депутатите, по този начин и всички сътрудници в Народно събрание да си заплащат проби сами. Тя предложи още публицистите да не влизат в Народно събрание със документ. (След вчерашната редакция се възнамерява депутатите сами да пращат за тестванията си, а всички останали - не.) Митева изиска още тестванията да не се съхраняват в Народно събрание, каквото планува проектопредложението. Предложенията ѝ също не бяха признати.

Христо Иванов пък попита какво ще се случва с депутатите, които нямат зелен документ и откажат да се тестват. 

" И в този момент на входа на постройката ни мерят температурата, само че стопират ли се депутати? Едва ли от НСО ни мерят температурата единствено тъй като се интересуват по какъв начин се усещаме ", иронично означи той.

Отговор не бе даден и по този начин проекторешението към момента не дава явен механизъм, посредством който ще се действа, в случай че народен представител откаже да се тества.

След малко разискване проекторешението беше подкрепено в комисия и по този начин въвеждането на зеления документ и за депутатите наподобява все по-възможно, въпреки и с огромната пролонгация до 24 януари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР