Правна комисия одобри два проекта на закон за защита от

...
Правна комисия одобри два проекта на закон за защита от
Коментари Харесай

Правна комисия се зае с цели два законопроекта за домашното насилие

Правна комисия утвърди два плана на закон за отбрана от домашното насилие- един на Българска социалистическа партия и един на Демократична България.

Разширява се кръгът на предпазените лица от домашно принуждение, разгласи претекстовете на десните Надежда Йорданова от Демократична България. Въвеждат се и нови ограничения за битка с домашното принуждение. В закона се предлага основаване на база данни на случаите на домашно принуждение.Единен народен орган, който да координира и управлява ограниченията против домашното принуждение се основава със закона.Домашното принуждение е като пандемия, настоя Надежда Йорданова. През 2019 година са осъществени 42 убийства в домашна среда. През 2020 година те са 34,27 дами са жертва на тези закононарушения. Останалите са мъже. През 2021 са осъществени 59 убийства в домашна среда, 33 са дамите, изгубили живота си поради принуждение в дома, 26 са мъже.

Увеличава се броят на жертвите на домашно принуждение, които са мъже, възрастни хора и инвалиди, уточни Йорданова.

Мая Димитрова от Българска социалистическа партия показа концепциите на левицата, която упорства за създаване на спешни центрове за жертвите на домашно принуждение. Само 13 са спешните центрове в страната и те са извънредно незадоволителни.

Тъй като имаше известни забележки към плана на Българска социалистическа партия ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков предложи на представителите на МТСП и омбудсмана да преработят законопроекта на левицата, тъй че той да е без забележки. Превенцията на домашното принуждение не е на нужното равнище, съгласно Милен Матеев от Политическа партия. Формацията си хареса предложенията на Демократична България, а левицата предложила козметични промени.

От " Възраждане " се оповестиха " за " бързо произвеждане при каузи за домашно принуждение.

Радомир Чолаков от ГЕРБ прикани да не се скапва хатъра на законотворците и да се одобряват двата плана, а преди второ четене да се поправят дефектите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР