Правителството включи доц. Георги Бърдаров, демограф, географ, преподавател и писател,

...
Правителството включи доц. Георги Бърдаров, демограф, географ, преподавател и писател,
Коментари Харесай

Георги Бърдаров: Променяйки средата, променяме демографията

Правителството включи доцент Георги Бърдаров, демограф, географ, учител и публицист, в екипа за правене на рамката за демографската тактика. В студиото на „ Денят онлайн “ по Нова нюз той разясни, че дружно с сътрудниците си от Министерството на труда и обществената политика и специалисти от разнообразни области търсят решения.

Бърдаров сподели, че дружно с екип от експерти, измежду които и лекари, са изготвили отчет за демографската рецесия, обсъждайки здравословния метод на живот, намаляването на смъртността и редуцирането на нездравословните привички. „ България е преди всичко по обща смъртност “, добави преподавателят. Той е на мнение, че има излаз от демографската рецесия, макар проблемите. „ Променяйки средата, променяме демографията “, съобщи гостът.

Бърдаров показа, че „ има рев по изчезващото българско село “. По неговите думи урбанизацията не е феномен за България, тя е специфичност за целия съвременен свят. Специалистът счита, че в страната има териториални, стопански и обществени диспропорции. „ Селото от нашите сантиментални показа няма да се върне, нито има смисъл да се връща. Тогава хората са живели доста оскъдно. Селото ще се възвърне, само че то ще бъде от нов вид, присъщ за 21 век. В България към този момент има наклонност за завръщане към селото. Все повече младежи, цифрови номади, избират да живеят в спокойната, екологична конюнктура на селата и да работят отдалечено “, сподели Бърдаров.

Писателят разяснява и демографската политика в Унгария. Той е на мнение, че парите, които страната отпуска за семейство с три деца, приблизително обучение и платени налози, не могат да решат рецесията.

Бърдаров счита, че родителите през днешния ден са свръхотговорни, заради което не се вземат решение да имат доста деца.

Той е на мнение, че би трябвало да се прекрати отрицателното говорене за страната, тъй като това лишава младите от вяра за бъдещето в България.

„ Аз съм световно надъхан, мечтал съм за свят без граници. Но видях, че колкото по-глобален е светът, толкоз повече имаш потребност от корени – това, което ти дава сигурност “, приключи Бърдаров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР