Правителството вече е с мандат да го приемеНародните представители одобриха

...
Правителството вече е с мандат да го приемеНародните представители одобриха
Коментари Харесай

Парламентът подкрепи френското предложение за Северна Македония

Правителството към този момент е с мандат да го одобри
Народните представители утвърдиха оферти от " Демократична България " план, който получи зелена светлина от външната комисия

Със 170 гласа " За " и 37 - " Против " Народното събрание утвърди френското предложение за решение на разногласието със Северна Македония, който би трябвало да докара до повдигане на българското несъгласие върху договарянията на Скопие с Европейски Съюз. Депутатите одобриха препоръчаният от " Демократична България " план за решение. 21 от тях гласоподаваха с " Въздържал се ".

Решението мина с гласовете на Политическа партия, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Демократична България. " Възраждане " гласоподаваха срещу, а болшинството от депутатите на Българска социалистическа партия се въздържаха.

По този метод Народното събрание даде мандат на държавното управление да утвърди препоръчаната от френското председателство преговорна рамка и да вдигне ветото на РСМ.



Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов по време на дебата. Снимка: Булфото

Привържениците на френската самодейност я дефинираха като най-хубавото предложение, което сме получавали до момента, и предизвестиха, че времевият прозорец за приемането му скоро ще се затвори. В дебата съперниците на повдигане на ветото използваха изрази като " национални предатели ", от Има Такъв Народ желаеха президентът да разсекрети документите от последния КСНС по тематиката за Република Северна Македония.



Факсимиле: Македонските медии отразиха новината от София неотложно.

С решението България не подвига ветото си, а повдига силата на своето несъгласие, отбрани предлагането Христо Иванов ( " Демократична България " ). Той акцентира, че френското предложение е положително за България. Ако не вярвате на специалистите, политиците у нас, чуйте какво споделят в Скопие за него - считат го за недопустимо за тях, посъветва той. Всички европейски институции стоят зад нас, те са поръчител, уточни още той. Но, счита Иванов, през последните месеци сме пропуснахме опцията да подготвим българското общество, до момента в който българската дипломация и държавно управление работиха по тематиката. Занимавахме се с интрига, означи депутатът. В момента, когато завърши френското председателство, политическите условия, при които можем да сложим такива претенции, изчезват, акцентира Иванов.

Георги Михайлов от " Българска социалистическа партия за България " означи, че френското предложение е най-позитивното и защитаващо ползите на България. Но, добави той, не са ли протоколите част от структурата на договарянията, а те не са подписани. Възможно ли е страната, която желае да бъде поканена, да се държи по непочтителен метод към страната, която вероятно би се съгласила да стартират договарянията, разяснява той. И попита Христо Иванов - по какъв начин ще приключи всичко това, когато отсрещната страна не е подготвена на тези условия. Предложение, обещано преди една седмица и неприето от отсрещната страна, следва ли по този прекомерно бърз метод да бъде претупано от Народното събрание. Всяко наложително " навеждане " не прави чест на българския парламент, счита Михайлов.

За да има мир, сигурност и непоклатимост, ние би трябвало да членуваме в общи ценностни съюзи като НАТО и Европейски Съюз, уточни ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. И акцентира, че сега имаме добър късмет да създадем една огромна крачка в тази посока. Докато Балканите имаме проблеми, и Европа ще има проблеми, счита той. Сега имаме късмет да създадем една огромна крачка – ценностно обединяване на ценностни съюзи, моли Карадайъ. Той прикани към национално единение по тематиката. Карадайъ означи, че държавното управление, което към този момент падна, шест месеца не е съумяло да създаде българско предложение.



Снимка: Булфото

Според ръководителя на ПГ " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров на масата е най-хубавото решение, доказано от всички, в това число от реакцията на македонската страна. Колегата му Искрен Митев разяснява – " през днешния ден е превъзходен ден за македонска женитба - булката е Русия, а пък зестрата е в копейки ". За мен най-голямото дъно, което видях, бе по какъв начин " Възраждане " и Движение за права и свободи развяват флагове на митинга и си стискат ръцете. Ние въведохме нови вета - 35 преговорни глави, по които България ще има право на несъгласие, уточни Настимир Ананиев (ПП). Но добави, че е доста значимо какъв ще е финалният текст на междуправителствения протокол.

ГЕРБ-СДС ще поддържа предлагането за начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз на РСМ и Албания, удостовери заместник-председателят на парламентарната група Румен Христов. В политиката постоянно се постанова да се вземат тежки решения, тези оферти са значими, визионерски и по тази причина ние сме призвани да ги вземем, акцентира той. Добрият контракт е този контракт, в който и двете страни са малко недоволни, акцентира депутатът. Нека да вземем това, което ни се дава в този момент, а от на следващия ден да продължим да се борим за това, което ни се поставя, и да го създадем дружно, прикани Тома Биков (ГЕРБ-СДС).

От " ИТН " и " Възраждане " са твърдо срещу приемането на френското предложение.

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов дефинира днешния парламентарен ден като срамен за България, тъй като, по думите му, както постоянно, народни представители ще бъдат национални предатели. Предложението за включването в конституцията на РСМ на българите беше на президента и единствената политическа мощ, която го поддържа, беше " ИТН “, върна се той към съвещанието на КСНС. Йорданов изиска от президента Румен Радев да разсекрети това съвещание, с цел да се види кой какво е приказвал на него. Във френското предложение е оставена врата за езика и от РСМ ще могат за всеки един контракт с всяка една страна на Европейски Съюз да настояват, че приказват или че документ е написан на македонски език, а македонски език няма, добави ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ. Това постоянно е било публична позиция на България, за мен всеки, който твърди противоположното, е народен изменник, посочи Йорданов.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов си послужи с откъс от изявление на френския президент Еманюел Макрон, който споделя, че са упражнили доста мощен напън против България. Очевидно е, че решението е плод на непознат компромис, заключи той. Според него ветото показваше геройство и темперамент в българската политика. ГЕРБ си трансформираха позицията – факт е, че това, което приказваха предходната седмица, не е това, което приказват в този момент, означи Костадинов. Винаги, когато сме тръгвали да вършим договорка с Република Северна Македония, сме свършвали с национална злополука, безусловно незаконно е да се приказва, че това било най-хубава договорка, акцентира депутатът.
https://www.facebook.com/100066935204773/videos/577763960380494/
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР