Правителството в оставка е подновило и разширило съвета на директорите

...
Коментари Харесай

И мегахолдингът на икономическото министерство ДКК е с бетониран мениджър

Правителството в оставка е възобновило и разширило съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК), която ръководи активи за стотици милиони левове и е шапка на съвсем всички сдружения към Министерството на стопанската система. Това е станало, без значение че мандатът на предходния ръб трябваше да изтече чак през май 2023 година С смяната се бетонира изпълнителният шеф Ясен Спасов на поста за още пет години. Така най-големият холдинг на икономическото министерство, който сплотява от напомпаната с половин милиард компания " Монтажи ", през национализираната " Авионамс " до млечната " Ел Би Булгарикум " остава под управлението, което не счете за нужно да даде нито едно обществено изказване през годините.

На сбогом икономическият министър Лъчезар Борисов е уплътнил и с нови попълнения управлението на холдинга, измежду които синът на ректора на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси Григорий Вазов.

Самата ДКК пък като едноличен притежател е " освежила " борда на най-големия държавен оръжеен цех ВМЗ, въпреки че решението към момента не е вписано в Търговския указател.
Да управляваш мегахолдинг
Изборът на нов съвет на шефовете на ДКК официално следва конкурсна процедура, а решението е вписано в сряда, ден преди Народното събрание да гласоподава мораториум върху сходни промени. От остарелия състав отпада Лъчезар Калбуров, само че в ръководството остават Ясен Спасов, който е също изпълнителен шеф, и Красимир Тенев. Спасов е в борда още от края на 2015 година по времето на Божидар Лукарски. Служебният министър Теодор Седларски се опита да го освободи (заедно с Тенев и Калбуров) напролет на 2017 година, само че назначеният малко по-късно за министър на стопанската система Емил Караниколов анулира заповедта. Спасов е някогашен кадър на Агенцията за приватизация, която беше ръководена от Караниколов преди да стане министър. Така тримата резервираха постовете си и бяха избрани отново за нови три години, а по-късно и за още три.

В ръководството на холдинга в този момент влизат и три нови попълнения, измежду които и Радостин Вазов - наследник на Григорий Вазов, който е ректор и някогашен притежател на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (сега благосъстоятелност на обвързвания с " Химимпорт " " Холдинг Варна " ). Самият Радостин Вазов е заместник-ректор по европейски планове и продължаващо образование и началник на катедра " Застраховане и обезпечаване " в образователното заведение.

Като нови членове на съвета на шефовете влизат Рая Каназирева, която е учител в Стопанския факултет на Софийския университет, и Диляна Софиянска, за която няма обществена информация за фирмени участия или други връзки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР