Правителството трябва да има ясен механизъм и по-дългосрочна визия по

...
Правителството трябва да има ясен механизъм и по-дългосрочна визия по
Коментари Харесай

Лидия Шулева: Правителството да даде гаранциии на бизнеса за скъпия ток

Правителството би трябвало да има явен механизъм и по-дългосрочна визия във връзка с обезщетенията, което да дава опция на бизнеса да възнамерява, сподели пред БНР Лидия Шулева, някогашната вицепремиерка и министърка на стопанската система в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".

Правителството отпусна преди ден

Шулева разяснява и недоволството на бизнеса от прелюдия таван на помощта от 30% от пазарната цена по отношение на енергийна консумация на компаниите.

" Таван от 30 на 100 отплата за скъпия ток за бизнеса е извънредно неудовлетворително. Това би довело до съществени проблеми в доста предприятия и част от тях ще затворят или пък ще редуцират личен състав ", съобщи Шулева.

По думите й значимото е, че средства за обезщетения ще има, тъй като разликата сред борсовата и индустриалната цена на тока е доста огромна и тези пари остават действително в България.

“Проблемът е по какъв начин държавното управление ще обезпечи тази отплата и ще даде гаранция на бизнеса какви обозрими граници на придвижване на цената на тока ще има през тези месеца, с цел да може компаниите да възнамеряват цени и доставки “, добави тя.

" Хубавото е, че ние не внасяме ток, а ние си произвеждаме ток. И то го произвеждаме на една ниска цена. Това е хубавата вест и това значи, че всички тези облаги, които се осъществят на борсовия пазар, остават в България ".

" Това основава евентуална опция тези средства, които са акумулирани в страната, да бъдат употребявани за отплата за бизнесите. Така че, парите ги има за обезщетения и има и задоволително механизми да се върнат към бизнесите. Една част от парите ще дойдат от авансово погашение на дял от държавните сдружения, друга част ще дойдат от Фонда за гарантиране на сигурността, трета част от увеличеното Данък добавена стойност върху доста по-голямата сума, която се заплаща ", уточни Шулева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР