Правителството си спечели малко време. Три групи въпроси са обсъждани

...
Правителството си спечели малко време. Три групи въпроси са обсъждани
Коментари Харесай

Явор Гечев: 1/3 от цената на земеделските продукти, внесени от Украйна, да бъдат обложени с екологични такси

Правителството си завоюва малко време. Три групи въпроси са обсъждани на срещата. Единият е законодателен - той към този момент е тежко просрочен. Пипането навръх тези закони е пиедестал. Не могат да са на сакат крайник. Другото упоменато е Закон за кооперирането - това е еквивалент на комерсиалния закон. Не е лесна работа. Така бившият аграрни министър Явор Гечев коментира в студиото на " Денят ON AIR " новото съглашение сред земеделците и властта.

По думите му за 6 месеца надали ще се реализира нещо във връзка с законодателството.

" Нещата няма да свършат дотук. Няколко неща ще би трябвало да станат. Първо по съглашението. Зърнопроизводителите за първи път желаят пари и то с право. Над 20 лева са техните загуби, в случай че бяха сметнали в Министерски съвет, щяха да схванат, че към 35 хиляди декара по 20 лева, сложете още едни 300-400 млн., които до момента трябваше да отидат и по другите браншове - сметката няма да излезе ", проучва Гечев.

Войната в Украйна е довела до засипването на Европа с продукция, само че тя не се създава по параметрите на Зелената договорка, съобщи гостът.

" Ако аз създавам нещо и то ми коства 1 лева, на вас ви коства 30 стотинки по-евтино. Европа, с подписването на съглашението с Украйна, сложи личните си аграрни производители в тежка нелоялна конкуренция. Точно по тази причина стачкуват ", изясни някогашният аграрни министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

По отношение на поисканите от държавното управление мита, дружно с още 5 страни, върху украинските артикули, Гечев съобщи, че това е тежка мярка мярка, която " надали ще мине през Европейски Съюз ".

" Законовото нещо, което може да направи, е да се наложат така наречен екологични такси. 1/3 от цената на земеделските артикули, които влизат от Украйна, да бъдат наложени с екологични такси. При положително предпочитание и добра политическа воля на България и Европейски Съюз това е допустимо ", предвижда гостът.

Според него, до момента в който Европа и България не създадат стратегически политики, които да балансират още веднъж пазара, най-много в Черноморския район, всичко това ще продължи, даже войната да спре.

" Зърнопроизводителите поради ред причини останаха излъгани. Те се съгласиха, само че 6 месеца по-късно нещата изригват. Протестите в цяла Европа тази година ще ескалират, когато стартира идната беритба, в случай че не стартират да се вземат решение проблемите ", приключи Гечев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР