Правителството си дава висока оценка за бюджета, който планува за

...
Правителството си дава висока оценка за бюджета, който планува за
Коментари Харесай

Симеонов: Бюджетът е пица Калцоне, КНСБ блокира центъра на София

Правителството си дава висока оценка за бюджета, който планува за 2018, само че това не спря хиляди служащи да блокират центъра на София с искане за по-високи заплати и по-справедлив живот.

В обществения бюджет следващата година публично отпадна предлагането за понижаване на компенсациите през първите три дни болнични.

Това съобщи общественият министър Бисер Петков при представянето на проектобюджета пред съвета за тристранно съдействие сред страната, синдикатите и работодателските организации.

НЕ съдебномедицинска експертиза ТЪРТЕИ - ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАБОТНИЧЕСКИЯ ПРОТЕСТ, КОЙТО БЛОКИРА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Вицепремиерът Валери Симеонов от своя страна дефинира планувания бюджет за 2018 като „ добре аранжирана пица „ Калцоне”. Това е отпратка към визиите на някогашния финансов министър Симеон Дянков, който виждаше държавният финансов проект като „ постна пица”.

Въпреки съществуването на месо, общественото напрежение не спада. КНСБ излезе на митинг в центъра на София, на който работещите желаят по-високи възнаграждания.

Поне 700 лв. стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем най-малко и почтено възнаграждение на изключителния труд са измежду настояванията на недоволните, които упорстват за хонорари по-близки до европейските.

Над 160 рейса докараха хиляди протестиращи служащи от цяла България пред храм-паметника „ Александър Невски”, а оттова протестиращите поеха към Министерски съвет. По-късно ще създадат шествие и до централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
 Хиляди синдикалисти излязоха на митинг в София с искане за по-високи приходи и по-справедливи налози Хиляди синдикалисти излязоха на митинг в София с искане за по-високи приходи и по-справедливи налози
"Ние не сме търтеи, а работещи пчели, донесли ви 20 000 000 000 лв. облага ", гласи обръщение на протестиращите към бизнеса и страната, визиращо приходите на бизнеса през 2016 година.

КНСБ упорства още за най-малко 100 лв. нарастване към заплатата на всеки български служащ, както и да не се пипа клас „ прослужено време”.

От своя страна работодателите желаят отпадане на надбавките за трудов стаж, както и да не се усилват минималната работна заплата и праговете, които ще усилят вноските за осигуровки.

Според бизнеса административното установяване на възнагражденията стопира икономическия напредък и пречи да се наемат повече служащи.

Държавата планува да усили минималната заплата на 510 лева от следващата година, като тя още веднъж ще остане най-ниската в Европейски Съюз.

„ Бюджетът преразпределя основаването от работодателите и служащите и няма по какъв начин да регистрира безусловно златното сечение сред желанията на обособените страни”, съобщи по време на тристранния съвет финансовия министър Владислав Горанов.
 Хиляди синдикалисти излязоха на митинг в София с искане за по-високи приходи и по-справедливи налози Хиляди синдикалисти излязоха на митинг в София с искане за по-високи приходи и по-справедливи налози
По думите му, с цел да се усили капацитета на стопанската система, би трябвало да се усъвършенства качеството на работната мощ и да се приложат ограничения за битка с демографската рецесия, само че също по този начин и да се усилят вложенията на бизнеса в средствата за произвеждане.

Същевременно синдикатите, левите политически партии и самостоятелни специалисти и публицисти упорстват за смяна на данъчния модел в България. Една от ограниченията е въвеждане на най-малък приход, който да бъде необлагаем и да се равнява на размера на минималната заплата.

От КНСБ стачкуват и с настояването да се вземат ограничения против честите злоупотреби с правата на служащите – рискови трудови условия, нерегламентирано работно време, неплащане на заплати и осигуровки.

От синдиката ще насочат обръщение към бизнеса "да разбере, че държавните условия за ред и бистрота не са "административна тежест ", а част от демокрацията и законността ".

Днес митингът е кротичък, само че може да се стигне и до стачки, предизвестиха от КНСБ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР