Правителството ще увеличи дела на държавата като едноличен собственик на

...
Правителството ще увеличи дела на държавата като едноличен собственик на
Коментари Харесай

Държавата налива 8 млн. лeва в закъсалия НДК

Правителството ще усили каузи на страната като едноличен притежател на капитала на „ Национален замък на културата - Конгресен център София “ ЕАД с 8 млн. лева Това решение взе служебният кабинет на съвещанието си в сряда.

Средствата, които се наливат в НДК, под формата на придобиване на 8000 новоемитирани акции, се взимат от бюджета на Министерството на културата за тази година.

Според сбитото известие на пресцентъра на МС необходимите средства на НДК са за " съхраняването и опазването му като народен културен център, както и за изцяло преструктуриране и адаптиране на активността на НДК в изискванията на продължаваща епидемиологична конюнктура ".

На процедура страната отпуска избавителен транш на Двореца на културата, който години наред регистрира финансови загуби макар непрекъснатите смени на управлението му. През лятото  министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков заяви, че до 1 януари загубата на НДК за интервала 2017-2020 година е 86,5 милиона лв..

Съветът на шефовете на НДК посочи, че загубите за последните 10 години от оперативна активност възлизат на 9,466 млн. лева. , а 77 млн. лева са амортизационни загуби. Настоящото управление се оправда, че в средата на 2017 година е поело ръководството с празна каса. Оттогава до този момент всяка година приходите били увеличавани,, разноските за прехрана - усъвършенствани. За първи път през 2019 година приходите от главната активност надвишили тези от отдаване чартърен на офисни и търговски площи. " Дори и в интервала на ковидкризата, която нанесе тежки вреди върху финансовото и стопанското положение на НДК, сме съумели да сведем загубите до по-ниски равнища от годините на дейна активност и удобна пазарна среда ", заявиха от НДК.

Ръководството на НДК се оплака през лятото, че като държавна компания са лишени от опцията за ковид-помощи  и само са кандидатствали за оборотен и капиталов заем в размер на 10 млн. лева от ББР, с които да се стабилизира и запази активността на сдружението и то да бъде защитено от банкрут.

В ковид-кризата, която удари целия културен и конгресен бранш, сме предприели редица дейни ограничения, с които да съхраним активността и чиновниците на НДК, посочиха оттам. И прецизираха: единствено за 2020 година директните финансови щети от ковидкризата се дефинират на 6 млн. лева

ОЩЕ ЕДНА ПОМОЩ

На съвещанието си в сряда държавното управление взе решение да подкрепи още едно държавно сдружение. С промени по бюджета на Министерството на финансите се обезпечава близо 1 млн. лева за присъединяване на страната в увеличение капитала на „ Централен депозитар “ АД. Това ще се осъществя посредством придобиване на 1 748 броя нови елементарни поименни безналични акции, съответстващи на държавното присъединяване в капитала на сдружението, всяка една с номинална стойност 100 лв. и емисионна стойност 570 лв., избрана според оценка от самостоятелен лицензиран оценител.

Средствата ще се употребяват за разширение на кръга на услуги, предоставяни от „ Централен депозитар “ АД, за възстановяване на цялостната инфраструктура на финансовия пазар.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР