Правителството ще премахне дисбалансите в заплатите на чиновниците и на

...
Правителството ще премахне дисбалансите в заплатите на чиновниците и на
Коментари Харесай

Нови заплати! Денков с обещание към лекари и чиновници

Правителството ще отстрани несъответствията в заплатите на служителите и на лекарите. Голямото заричане даде министър председателят Николай Денков, който през днешния ден дава отговор на въпроси на жители във фейсбук. Той увери, че правилото „ заплатите съгласно лобиването на съответния министър пред финансист № 1 ” ще бъде отстранен.

-->
" Много неща се вършат, съвсем всички свързани с стопанската система. Например трите отворени завода - в Русе, Стара Загора и в Шумен. Всеки от тях с по няколкостотин нови работни места. Това са вложения ", уточни Денков.

" Това са вложения, които дават опция за развиване на районите. Министерство на стопанската система преглежда близо 10 плана за вложения в градове отвън София ", пресметна министър председателят.

Ще създадем сериозна крачка към премахването на несъответствията при заплатите в държавната администрация, даде обещание Денков.

Той изясни, че до този миг заплатите в съответната администрация са се определяли от това до каква степен сполучливо е лобирал отрасловият министър пред министъра на финансите при подготовката на годишния бюджет. Премиерът увери, че актуалният кабинет ще промени този метод.

" Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, в това число в Националния статистически институт и Агенцията за битка с градушките, които главно имат недоволства, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 година, би трябвало да създадем сериозна крачка за унищожаване на тези несъответствия. Не мога да обещая, че ще успеем напълно тази година, само че сигурно ще създадем обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите би трябвало да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването ", изясни министър председателят Денков.

Той акцентира, че в областта на опазването на здравето също има несъответствия. " В закона сме заложили опцията да има правила в груповия трудов контракт, които да отстранен тази ужасяваща ножица сред най-високите заплати, които вършат от шефовете на лечебни заведения милионери, и заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни ", сподели още Денков.

По думите му, битката за естествен живот в България е битка против демографската рецесия.

" Опитваме се да притеглим и вложители, които да дават високи заплати ", сподели министър председателят.

" Не се планува смяна в районите, само че започнахме работа, че да променим този дисбаланс - София-Пловдив линията се развива извънредно добре, само че това става за сметка на други райони. Това, което заложихме в оперативните стратегии, бе 50% да отиват за Северозападна България ", изясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР