Правителството реши днес да предложи на Народното събрание да одобри

...
Правителството реши днес да предложи на Народното събрание да одобри
Коментари Харесай

Кабинетът предлага на НС да одобри преговори със САЩ за покупка на Ф-16


Правителството реши през днешния ден да предложи на Народното събрание да утвърди воденето на договаряния със Съединени американски щати за покупка на изтребители Ф-16. Това стана след разискване на отчета на Министерството на защитата, който предлага договаряния за американските самолети, съобщи БНР.

Според рекомендациите Народното събрание би трябвало да позволи на Министерския съвет да договаря със Съединени американски щати за новите изтребители. Предложено е на Народното събрание да утвърди така наречен „ отклонения " от проекта за придобиването на нов изтребител.

Военният министър Красимир Каракачанов посочи, че това не е срещу волята на законодателя. Той добави, че няма по какъв начин със Съединени американски щати да се договаря за еднократно заплащане на целия пакет. Определената в този момент сума за самолетите е 1,8 милиарда лв.. Каракачанов видя позитивни сигнали във вчерашното изказване на Белия дом за договарянията.

" Какви ще бъдат параметрите на отклоняване във връзка с цената не можем да отговорим. Аз неведнъж съм казвал за препоръчаната цена от Съединени американски щати, че ние сме водили диалози тя да бъде поправена. Вчера видяхте изказването на Белия дом, в което се споделя, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското държавно управление предлага. Но дали ще се наложи, и в случай че се наложи какъв брой ще бъде отклонението, т.е. с какъв брой милиона лв. ще бъде отклонението, това, на този стадий, никой не може да отговори преди да са завършили диалозите. Повярвайте ми, че ще бъдете осведомени ", сподели той.

Ако изискванията, които посочат от Съединени американски щати, не са преференциални, ще се търсят и диалози с другата компания, сподели министър Каракачанов.

Многократно в дните преди и след Нова година политическото управление изтъкваше, че изборът е и стратегически поради дългогодишното ни партньорство със Съединени американски щати. Президентът Румен Радев обаче разгласи състезанието за изопачен. „ Правителството ще изхарчи доста повече за по-малко самолети в прорез с оповестената процедура “, сподели той.

Ако бъде признат отчетът, Министерски съвет ще би трябвало да изготви отчет и да го показа на Народното събрание, а той би трябвало да даде мандат за плана на контракт.

На постоянно си съвещание през днешния ден държавното управление ще одобри Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение за тази година. В дневния ред е импортирана за утвърждение и Национална стратегия за ваксинопрофилактиката на сезонния грип.

С разпореждане ще се одобри и правилникът за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология. На съвещанието ще бъдат разисквани и промени в Наредбата за изискванията и реда за издаване на визи и установяване на визовия режим.

Очаква се да бъде импортирано и предлагането да се отсрочи противоречивият закон за горивата, поради който дребните търговци заплашиха с безсрочни митинги..

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР