Правителството реши да прекрати концесионните договори за добив на въглища

...
Правителството реши да прекрати концесионните договори за добив на въглища
Коментари Харесай

Спрени са концесии за добив на въглища, чакъл и пясък

Правителството реши да приключи концесионните контракти за рандеман на въглища от мина " Чукурово ", на пясък и трошляк от находището " Близнаков андък " и на пясък от находището " Здравец ". Първата концесия се стопира поради това, че там не се прави рандеман от 2015 година, втората – поради неплатени такси на страната, а третата – по искане на концесионера.

За употребата на намиращата се в елинпелинското село Габра мина " Чукурово” бе подписан контракт с едноименната компания на скандалния енергиен необут Христо Ковачки през юни 2002 година В началото на 2015 година служащите в нея бяха съкратени https://www.mediapool.bg/energiyniyat-ministar-shte-urezhda-rabota-na-sakratenite-ot-chukurovo-v-drugi-mini-news229052.html и действително оттогава не се добиват въглища там. Така държавното управление се възползва, неразбираемо за какво обаче чак в този момент, от уговорка в концесионния контракт, че той може да се приключи при прекъсване на добива за повече от шест месеца. Дължимите от концесионера заплащания към страната ще бъдат търсени по правосъден ред, осведомят от държавната осведомителна работа, само че не прецизират какви са борчовете на свързваната с Ковачки компания " Мини Чукурово ".

Поради несъблюдение на съществени договорни отговорности се стопира и приключва концесионния контракт за рандеман на пясък и трошляк, годни за изработка на елементарни бетони и строителни разтвори от находище " Близнаков андък " - сектори „ Потока “ (1-ви силует и 2-ри контур) и " Златолист ". Фирмата " Хидросторой-юг-97 ", която е експлоатирала находището от юли 2012 година, намиращо с в община Сандански, не е платила концесионно заплащане и дължими неустойки за несъблюдение на договорни отговорности. Не са предоставени и банкови гаранции, обезпечаващи осъществяването на съществени отговорности по контракта.

По взаимно единодушие на страните се приключва концесионният контракт за рандеман на пясък от находището " Здравец ", което е във варненската Аврен. Договорът с варненската компания " Фининвестмънт " е бил подписан през май 2008 г, само че публичното мнение за добива на пясък е било отрицателно и в този момент концесионерът се отхвърля от него.

В същото време държавното управление даде разрешението си на компанията " Баластриери " да изследва за строителни материали площта " Каруцата ", ситуирана в землището на пловдивското село Костиево. Правото за търсене на подземните благосъстояния се дава за 12 месеца, в които сдружението би трябвало да вложи най-малко 24 хиляди лева в проучвателни действия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР