Правителството разполага с 2.3 млрд. лв. екстра пари, които да

...
Правителството разполага с 2.3 млрд. лв. екстра пари, които да
Коментари Харесай

Правителството започна да намества излишъка

Правителството разполага с 2.3 милиарда лева екстра пари, които да похарчи през декември.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Бюджетът е на голям остатък и към ноември

Правителството ще разполага с спомагателни 2.3 милиарда лева през последния месец на годината
3 дек 2017
ИПИ: Бюджет 2018 година може да е с остатък и с по-ниски налози

Според икономистите в миг на стопански напредък страната би трябвало да икономисва, с цел да сътвори буфер против бъдещи рецесии
13 ное 2017
Хубаво остатък, само че какво го вършим

Наличието на повече обществени средства е прозорец на опциите за промени, с цел да настигнем по-бързо приходите на междинния европеец
9 дек 2016 Над 105 млн. лева спомагателни разноски по бюджетите на обособени министерства и общини разпредели държавното управление на последното си съвещание в сряда. Най-едрите суми са за продължение на лицензионния контракт с " Майкрософт " (23.2 млн. лева.) и за ремонт на МиГ-29 (виж карето).

Отделно от това държавното управление е решило да усили със 120 млн. лева капитала на държавното " Еко Антрацит ", като акциите ще бъдат добити от страната посредством бюджета на Министерството на стопанската система. Обяснението – да се обезпечи предварителна защита на екологични рискове, защото до момента плановете са били единствено отчасти подсигурени.

Част от останалите средства са за нови, непланирани в бюджета разноски, друга са за сметка на вътрешнокомпенсирани промени на обособени министерства. Правителството може да си ги разреши – през ноември финансите на страната са на голям остатък от 2.3 милиарда лева, или 2.3% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.
Наличието на толкоз огромно преизпълнение дава голяма независимост на изпълнителната власт да харчи без глобата на Народното събрание. Както и предходната година обаче, в множеството случаи парите се разпределят, без зад тях да стоят някакви съответни политики или цели.

Кой какво получава

Допълнителни 10 млн. лева ще получи Министерството на образованието за обезпечаване на транспортни средства за учениците от обитаеми места, в които няма детска градина или учебно заведение. Още 9 млн. лева ще получат общините за компенсиране на безплатния превоз на деца и възпитаници, като тук парите са от икономии. Отделно от това локалната власт ще получи и 6.2 млн. лева За шест национални просветителни стратегии като " Обучение за IT кариера " и " Оптимизация на учебната мрежа ".

Допълнителни прехвърляния за реституция на културно-исторически обекти получават три общини – Брезово (810 хиляди лева.), Търговище (100 хиляди лева за археологическия обект " Мисионис " ) и Видин (3 млн. лева.). За пътни ремонтни действия в града Сливен ще получи в допълнение 1.8 млн. лева
Държавната организация " Разузнаване " ще вземе още 620 хиляди лева за прехрана на задграничната си активност.
Други 12.1 млн. лева се дават като трансфер по бюджета на правосъдната власт за покриване на неизпълнението на приходната му част.

Правителството гласоподава и вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на няколко министерства: 1 млн. лева от парите на Външно за дипломатическите задачи в чужбина, 2 млн. лева от средствата на екоминистерството за Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда и 14.5 млн. лева за Националния компенсационен жилищен фонд през бюджета на Министерството на финансите.

Едрият проблем

Подобно разпределяне на средства на калпак в края на годината демонстрира най-малко два казуса на обществените финанси. Първият е обвързван с неприятно обмисляне. Още при правенето на бюджета за съответната година доста от ведомствата изкуствено завишават настояванията си за повече разноски с концепция да не им бъдат орязани разполагаемите средства или да наместят екстра парите съгласно зародилите и непланирани потребности по-късно. Което приказва за липса на проект и успеваемост при изразходването на парите на данъкоплатците.

Вторият проблем е обвързван с спомагателните средства за общините – сходна процедура има от години и тя не е изключително транспарантна. Не е ясно нито на какъв принцип се избира коя община да получи спомагателна поддръжка от държавния бюджет в края на годината, нито дали не е имало по-смислени и незабавни претенции, които обаче не са били почетени.

И 20 млн. лева ремонт на старите МиГ-ове
Правителството утвърди отпущането на съвсем 20 млн. лв. по плана за обезпечаване на летателната валидност на самолетите МиГ-29. Това става в осъществяване на решение на Министерския съвет от 2016 година За обезпечаване на плана в централния бюджет за 2017 година са заложени 30.52 млн. лв. и това е вторият транш за тази година. Първият – в размер на 9.63 млн. лв., беше провиснал през януари.
Парите се отпускат в седмицата, в която Министерството на защитата разгласи поръчка за поддръжка на старите МиГ-29 на стойност до 81 млн. лева Единствената поканена компания в процедурата е съветската корпорация " РСК МиГ ", която е компанията - производител на изтребителите и притежаваща лицензите за ремонтите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР