Правителството публикува за обществено обсъждане промени в пакета от здравни

...
Правителството публикува за обществено обсъждане промени в пакета от здравни
Коментари Харесай

Какво се променя в пакета на НЗОК през 2019

Правителството разгласява за публично разискване промени в пакета от здравни услуги, които НЗОК ще покрива през новата 2019 година.

Първата смяна касае първичната здравна помощ - по-ясно са написани уговорките на персоналните лекари към пациентите. Отменя се задължението на джипитата да   издават като част от пакета служебна записка за наложителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца при кандидатстване за фамилни помощи. Вече пакетът няма да включва и издаване на медицинско удостоверение за подписване на цивилен брак и постъпване на работа. Тъй като тези документи се издават с оглед ползване на други права от лицата, а не с оглед осъществяване на здравна активност във връзка с тях, те към този момент няма да част от пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК.

Друга смяна е и увеличение на разстоянието сред практиката на общопрактикуващия доктор и дежурния кабинет , с който той включва контракт. Това разстояние към този момент може да е до 40 км, а не до 35 км, както до момента.

В лечебните заведения

Включва се опция в границите на пакета по здравна каса да се ползват в болничната медицинска помощ лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и при спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени
коагулопатии. Целта е да се намали рискът от животозастрашаващи кръвоизливи и следващи от тях затруднения
при лицата с вродени коагулопатии.

Акушерство и гинекология

С плана се отсрочва влизането в действие на предишни промени, свързани с прекосяването на профилираните действия по абразио на цервикалния канал и колпоскопия без прицелна биопсия в пакета за високоспециализирани действия по здравната компетентност „ Акушерство и гинекология “. Така и през 2019 година, както до момента, посочените действия колпоскопия без прицелна биопсия и абразио на цервикалния канал ще продължат да се извършват в извъболничната профилирана здравна помощ.

Включва се опция за проучване за феритин в рамките на пакета от високоспециализирани медикодиагностични проучвания в областта на клиничната лаборатория. Изследването е от голяма важност за оценката на запасите от желязо в човешкия организъм и е значимо при диагностиката и диференциалната диагноза на желязодефицитната анемия и преценката за необходимост от лекуване с желязосъдържащи лекарствени артикули.

Онкология

Създава се нова амбулаторна процедура „ Генетично профилиране на онкологични болести “. С нея в пакета от действия, обезпечени от бюджета на НЗОК, се включват характерни генетични проучвания за лица с колоректален карцином, карцином на млечната жлеза, меланом и недребноклетъчен карцином на бял дроб, с оглед преценка за осъществяване на прицелна терапия на онкологичното заболяване. По този метод се дава опция за пациентите с посочените онкозаболявания в границите на пакета от действия на НЗОК да се извършат високоспециализираните проучвания, които да разрешат на лекуващите екипи за вземат медицински обосновано решение за последващата терапия и възможното използване на прицелни противотуморни лекарствени артикули.

Деца със сърдечни болести

Създава се нова клинична процедура „ Лечение на новородени деца с вродени  сърдечни малформации, претърпели сърдечна оперативна намеса до  навършване на 1-годишна възраст “ . С това се дава опция след
извършената кардиохирургична интервенция на деца с тежки вродени сърдечни малформации да се продължи лекуването в болничното лечебно заведение до стабилизиране на положението и опция за дехоспитализация, откакто са отстранени рисковете за здравето на дребното дете от претърпяната  оперативна намеса.

Гинекологични интервенции

Предлагат и промени в клинична пътека №168 „ Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия “, с които се
уточняват индикациите за хоспитализация за използване на роботасистирана гинекологична хирургия. Предлага се този способ да бъде прилаган единствено при онкологични болести на органите на женската полова система. Същевременно се резервира опцията пациентките със болести на органите на женската полова система – както доброкачествени, по този начин и
злокачествени, да бъдат оперирани и по други клинични пътеки, включени в пакета на НЗОК, по които опциите за възобновяване и по-малко усложнения са също по този начин положителни.

Срокът за публично разискване на плана на наредба е 14 дни - от 12 декември до 25 декември вкл.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР