Правителството продължава да помага на българските общини, благодаря и на

...
Правителството продължава да помага на българските общини, благодаря и на
Коментари Харесай

Общините получават още 30 млн. лева

Правителството продължава да оказва помощ на българските общини, благодаря и на кметовете за тяхната угриженост за обитаемоте места и интензивността им, сподели министър председателят Бойко Борисов на представителите на локалната власт по време на държавното съвещание.

Министерският съвет отпусна 30 милиона лв. по бюджетите на 17 общини. 20 милиона лв. са средствата за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствия от бедствия за общините Сандански, Симитли, Варна, Дългопол, Трън, Левски, Гулянци, Иваново, Девин, Златоград и Неделино, а 10 милиона лв. са утвърдени по бюджетите на общините Благоевград, Свищов, Брезник, Перник, Радомир, Трън и Опан.

Министърът на финансите Кирил Ананиев акцентира, че се приема следващо разпореждане, с което държавното управление взема решение извънредно значими проблеми на българските общини. „ Уверен съм, че парите ще се употребяват дейно за възстановяване качеството на живота на хората в тези общини и на услугите, които се дават за тях “, съобщи още финансовият министър.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, под чието управление е Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, означи, че се работи по едно и също време и за превъзмогване на следствията от бедствия и повреди, и за предварителна защита. „ Взимаме бързи и съответни решения и реагираме при всяка нужда “, безапелационен беше Терзийски.

За реорганизация на Спортна зала „ Септември “ в гр. Свищов държавното управление дава 1,6 млн. лева Кметът на общината Генчо Генчев посочи, че залата не действа от две години и съобщи, че с парите тя още веднъж ще бъде в интерес на жителите.

По бюджета на община Брезник се отпускат 246 хиляди лева за закупуване на ново съоръжение и обзавеждане на читалище „ Просвещение-1870 “. Кметът Васил Узунов означи, че средствата ще се употребяват за вътрешен ремонт, тъй че постройката да може още веднъж да се употребява за значими мероприятия.

За планиране и създаване на улица, пътна връзка към индустриална зона „ Перник “ Министерският съвет дава 2,3 млн. лева на община Перник. Кметът Станислав Владимиров дефинира помощта на държавното управление като навременна и посочи, че със средствата ще се построи довеждаща инфраструктура към индустриалната зона. „ Това ще помогне за привличането на вложения в общината “, добави Владимиров.

2,1 млн. лева отпуска държавното управление за реорганизация и рехабилитация на водопроводна мрежа в община Радомир. Кметът Пламен Алексиев съобщи, че по този метод ще бъде предоставена опция за първи път да се направи реорганизация и ремонт на ВиК мрежата.

Кметът на Опан Генчо Колев благодари за отпуснатите 600 000 лв., като посочи, че средствата ще се употребяват за възстановяване на пътищата в общината.

За реорганизация на довеждащия за град Трън тръбопровод се отпускат 2,2 млн. лева Освен това за спешно възобновяване и реорганизация на моста при квартал „ Мурговица “ и за създаване на подпорни стени на р. Ерма се дават 1 790 137 лева по бюджета на общината. Кметът Цветислава Цветкова посочи, че помощта е от извънредно значение, защото през януари подпорните стени на реката са били изцяло разрушени.

По бюджета на община Сандански се дават 910 902 лв. за подпорни стени на улици в регулацията на с. Левуново. Кметът Атанас Стоянов разясни, че със средствата ще се облагороди централната част на селото, от където минава дерето.

За разчистване на централно градско дере и реорганизация на десния бряг по ул. “Васил Левски “ и за реорганизация на подпорна стена на ул. „ Христо Смирненски “ в община Симитли се утвърждават общо 1 730 183 лв.. Кметът Апостол Апостолов акцентира, че с следващата финансова помощ държавното управление потвърждава, че подкрепя всички общини, без значение от партийната принадлежност на кметовете.

По бюджета на община Варна се дават 5 775 000 лв.. Средствата ще се употребяват за създаване на Буна „ Минерален басейн-крило Юг Малък плаж в акваторията на Черно море при курортен комплекс „ Св. Св. Константин и Елена “. Зам.-кметът Пейчо Пейчев съобщи, че планът е обвързван с брегоукрепването на един от най-старите курорти. „ Разширяваме и морските плажове, което е извънредно значимо за Варна като морски град “, добави той.

540 972 лева се отпускат по бюджета на община Дългопол за проверка и възстановителни работи на западното и централното дере и за ремонт на отводнителния канал на жп прелез. Кметът Георги Георгиев акцентира, че средствата ще подкрепят възобновяване на действия след наводненията в региона.

По бюджета на община Иваново се отпускат 307 200 лева за подсилване на дере с прилежащи стръмни скатове в обсега на с. Пиргово. Кметът Георги Миланов благодари за навременните и превантивни дейности на държавното управление.

84 216 лева дава Министерският съвет по бюджета на община Златоград, които ще се употребяват за спешно възобновяване на подпорна стена в с. Долен. Кметът Мирослав Янчев благодари за следващата финансова поддръжка на държавното управление за общината, която ще способства и за развиването на туризма в района.

За възобновяване на здравен дом в с. Малчика в община Левски Министерският съвет отпусна 189 391 лева За ремонт на част от ул. „ Гоце Делчев “ в с. Шияково и прилежащите към нея подпорни стени се дават 563 447 лева по бюджета на община Гулянци. 122 433 лева държавното управление отпуска по бюджета на община Девин, които ще се употребяват за създаване на подпорна стена за възобновяване на улица в с. Осиково. По бюджета на община Неделино се дават 43 547 лева за подпорна стена и възобновяване на настилка на път. На днешното съвещание се отпускат 1 милион лв. за съоръжение и обзавеждане на постройката в Благоевград, в която се обитават Камерна опера и Читалище „ Вапцаров-1866 “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР