Правителството прие за изпълнение плащанията по четири решения на Европейския

...
Правителството прие за изпълнение плащанията по четири решения на Европейския
Коментари Харесай

Близо €86 000 плащаме по дела

Правителството одобри за осъществяване заплащанията по четири решения на Европейския съд по правата на индивида по каузи против България. Това оповестиха от държавната пресслужба.

В делото по жалбата „ Кръстева и други против България “ са присъдени общо 85 989 евро компенсации и разноски и разходи на четири жалбоподателки. Установеното нарушаване е на отбрана на собствеността и е обвързвано с реституционни процедури. Европейски съд по правата на човека е постановил, че отнемането на правото на благосъстоятелност нарушава правилото на правна сигурност и, без каквато и да е опция да бъде получено обезщетение, съставлява непропорционална мярка, която е в нарушаване на Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи.

По делото „ Кържев против България “ е открито нарушаване на свободата на изложение на мнение. Жалбата е подадена от някогашния началник на СРП по отношение на осъждането му поради негово изявление през 2006 година Европейски съд по правата на човека постановява, че макар потребления нападателен и противен език, изявлението като цяло е било част от обществения спор по въпроси със забележителен публичен интерес и не е представлявало безпричинна засегнатост за тъжителите. Присъдено е обезщетение от 7565 евро, както и 1500 евро за разноски и разходи.

Нарушение на правата на събирането и на сдружаването е открито по делото пред Европейски съд по правата на човека, стартирано поради отхвърли на българските съдилища да записват „ Национално турско обединяване “ като съдружие по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Европейски съд по правата на човека постановява, че единствено догатки, че задачите на сдружението са политически, не може да обоснове отвод от регистрация. Присъдени са 7000 евро обезщетение, разноски и разходи по делото.

По делото „ М. М. против България “ Европейски съд по правата на човека намира нарушаване на правото да бъде прегледана навреме законосъобразността на задържане – правосъдното произвеждане по жалбата на М. М. против задържането му в Специализиран дом за краткотрайно настаняване на чужденци е траяло почти 12 месеца. Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е в размер на 2000 евро, присъдени са и 3000 евро за разноски и разходи по делото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР