Правителството прие решение за изплащане на общо 59 000 евро

...
Правителството прие решение за изплащане на общо 59 000 евро
Коментари Харесай

България плаща 59 000 евро обезщетения за загубени дела в Страсбург

Правителството одобри решение за погашение на общо 59 000 евро компенсации по шест изгубени каузи пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ).

Три от тези каузи са заведени от жители, които се считат за част от така наречен македонско малцинство, което остава непризнато в България. Общите компенсации по тях са в размер на 33 220 евро.

Делото " Кирил Иванов против България " е поради възбрана на осъществяване на протест от нерегистрираната организация " Македонски предприемчив комитет ", а компенсацията е 6000 евро. Другите две каузи са поради отхвърли да се записва ОМО Илинден, а присъдените компенсации и разноси са за 27 220 евро.

По делото " Чорбов против България " присъденото в интерес на жалбоподателя обезщетение е в размер на 15 000 евро за имуществени вреди, 2000 евро за неимуществени вреди и 1260 евро за разноски и разходи.

Петото дело е поради полицейската интервенция " Медузите " във Варна, която бе извършена по времето на първото държавно управление на ГЕРБ. Вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Присъденото обезщетение за бруталното на навлизане на полицията в домовете на фамилиите Димови и Иванови е в размер на 3000 евро. Общо 1500 евро са разноските по това дело.

Държавата ще заплати и 3000 евро по делото " Митев против България " поради противозаконен полицейски разпит и нанесен побой на обвинен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР