Правителството прие промени в Закона за съдебната власт, насочени към

...
Правителството прие промени в Закона за съдебната власт, насочени към
Коментари Харесай

Европейските делегирани прокурори ще се обособят в самостоятелна структура

Правителството одобри промени в Закона за правосъдната власт, ориентирани към гарантиране независимостта на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори, оправомощени да извършват в цялостен размер функционалностите на прокурора, планувани в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, съгласно условията на Регламент (ЕС) 2017/1939.

Настоящите промени плануват отделяне на европейските делегирани прокурори в независима организационна конструкция в прокуратурата, а административните функционалности на началник ще се реализират от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.

За обезпечаване на положителни условия на труд и работна среда, с акт на Министерския съвет, ще бъде предоставена на Висшия правосъден съвет (ВСС) подобаваща постройка за активността на европейските делегирани прокурори, където ще бъдат обособени независими регистратура и деловодство, съгласно условията на Закона за отбрана на класифицираната информация и Правилника за използване му. Необходимите средствата за реализиране на активността на европейските делегирани прокурори ще се обезпечават от бюджета на правосъдната власт. Степента на разпоредник с бюджет на ръководителя на структурата на европейските делегирани прокурори ще бъде избрана от пленума на Висш съдебен съвет.

В законопроекта е планувано допълнение (чл.30, ал.2 ЗСВ), с което се цели основаване на гаранции за ясна и транспарантна процедура за конкурентен асортимент за установяване на претенденти от България в Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроюст), които да отговорят на упованията на Регламент (ЕС) 2018/1727. Съгласно условието на Регламента, в националните бюра следва да се дефинират експерти с потвърдено високо равнище на дълготраен на практика опит в региона на наказателното правораздаване, от които да се избира националният член от България в Евроюст, неговият заместител и помощникът на националния член. Изборът ще става въз основа на асортимент, извършен по правила, признати от пленума на Висш съдебен съвет.

Със заключителните разпореждания на закона е планувана смяна в Закона за специфичните разследващи средства и Наказателно-процесуалния кодекс, с които категорично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да желаят потребление на специфични разследващи средства и да употребяват събраните посредством тях данни и материални доказателствени средства по каузи от подготвеност на Европейската прокуратура. Предвидени са промени и в Закона за отбрана на класифицираната информация, което ще разреши на европейските делегирани прокурори да ползват условията за отбрана на класифицираната информация.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР