Правителството предлага на президента да награди проф. Ивайло Знеполски с

...
Правителството предлага на президента да награди проф. Ивайло Знеполски с
Коментари Харесай

Предлагат проф. Ивайло Знеполски за орден Стара планина- първа степен

Правителството предлага на президента да награди проф. Ивайло Знеполски с медал " Стара планина " - първа степен, за неговия принос в региона на културата и филантропичните науки.

Ивайло Знеполски е роден през 1940 година в София. Завършва философия в Софийския университет през 1965 година Между 1970 и 1980 година е теоретичен помощник към Института за модерни обществени теории. От 1984 година е професор в СУ " Св. Климент Охридски ", а по-късно е и началник на катедрата по История и доктрина на културата на Философски факултет.

Работи в региона на обществената история, изкуство и политика, медийни проучвания, образна доктрина, херменевтика и различен. Автор е на над 160 научни публикации, есета, глави и предговори към сборници и книги, измежду които повече от 50 в влиятелни задгранични научни издания.

Проф. Знеполски е съдействал за напредъка на младите учени в областта на обществените и филантропичните науки. В продължение на 15 години е началник от българска страна на Френско-българското ателие за образование на младите учени — взаимен план на СУ " Св. Климент Охридски " и Висшето учебно заведение за обществени науки в Париж. Заема водещо място в основаването и действието на първото в страната докторантско учебно заведение по обществени и филантропични науки към СУ. През 2005 година основава и управлява Института за проучване на близкото минало.

Заемал е и разнообразни длъжности в публичната и научната сфера . Редактор е на научното списание Divinatio: Studia Culture logica (излизащо на британски, френски и немски език) от 1996 година, шеф на Дом на науките за индивида и обществото (от 1995 г.), член на научния съвет на Музея на Европа (от 1998 г.), заместител - ръководител на Висшата атестационна комисия (2003- 2007). В интервала 1993-1994 година е министър на културата.

Освен това кабинетът предлага пожизнени държавни парични награди на осем създатели за особени заслуги към българската страна и нацията.

За изключителните им достижения и за цялостния им принос в региона на културата награди се дават на: Антон Николов Дончев, проф. доктор Атанас Стефанов Куртев, Владимир Марков Гаджев, Георги Тодоров Чапкънов, Ицхак Самуел Финци, Кольо Георгиев Колев, Ласка Георгиева Минчева и Цветана Георгиева Манева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР