Правителството предлага да революционна мярка - да отпаднат таксите за

...
Правителството предлага да революционна мярка - да отпаднат таксите за
Коментари Харесай

Кабинетът премахва таксите за студенти и докторанти

Правителството предлага да революционна мярка - да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения, признати по държавна поръчка. За задачата ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето обучение, които ще бъдат качени за публично разискване на strategy.bg през днешния ден, оповестяват от Министерски съвет, откъдето в Министерски съвет в 14 ч. ще дадат детайлности на специфична конференция.
Оттам оповестяват, че образованието постоянно е било народен приоритет, а отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше обучение на всички български жители, без значение от техния обществен статус и финансови благоприятни условия. Мярката ще подкрепи и битката на държавното управление с демографската рецесия.  В момента има забележителна разлика сред таксите за обособени специалности и в другите висши учебни заведения, което попречва равномерното систематизиране на студентите на териториален принцип и е причина за дефицита на експерти по някои специалности за сметка на остатъка в други, споделят от Министерски съвет. Благодарение на знанията и уменията, които младежите ще придобият, ще допринесат и за икономическото развиване на района, от който са. Редица европейски страни оферират опция за гратис висше обучение, с което притеглят част от българските гимназисти. Премахване на таксите за образование в държавните висши учебни заведения би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се двоумят дали да продължат своето обучение и житейски път в чужбина, или в България. С отпадането напълно на таксите за докторанти повече младежи биха избрали да се развиват в областта на науката и да градят академична кариера, стимулират се от кабинета. 
Мярката ще влезе в действие още през тази академична година. В преходните и заключителните разпореждания в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде на половина от към този момент одобрения размер за 2023/2024 година За задачата в едномесечен период от влизането в действие на измененията в Закона за висшето обучение от Министерския съвет ще бъдат отпуснати спомагателни средства по бюджетите на държавните висши учебни заведения и научните организации, които имат право да организират образование в просветителната и научна степен „ лекар “, за компенсирането им за понижените доходи от такси. В двумесечен период от обнародването на измененията висшите учебни заведения и научни организации би трябвало да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от към този момент одобрения размер за 2023/2024 г. 
С измененията средствата, които държавните висшите учебни заведения до момента получаваха като такса от един студент, признат за образование в местата, които страната субсидира, ще бъдат включени в границите на средствата за прехрана, които страната и до момента заплаща. Тези средства ще бъдат увеличени, с цел да компенсират отпадането таксите.
Предложените промени плануват още Академичните препоръки на държавните висши учебни заведения да продължат да дефинират размерите на таксите за кандидатстване, само че към този момент няма да се постанова да бъдат одобрявани с решение на Министерския съвет. 
Таксите за платено образование на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и таксите в частните висши учебни заведения остават.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР