Правителството поиска от държавния глава да издаде указ за отстраняването

...
Правителството поиска от държавния глава да издаде указ за отстраняването
Коментари Харесай

Правителството предложи отстраняването на шефа на агенцията за подслушване

Правителството изиска от президента да издаде декрет за отстраняването на ръководителя на Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО) Цветан Китов. Мотивите за това са, че той е " направил дейности, които накърняват престижа на организацията ", оказва се от известие на кабинета, в което липсват повече елементи.

Китов оглавява организацията от 2013 година, когато тя беше основана. Мандатът на шефа на организацията е пет годишен, като през 2017 година по предложение на кабинета на Бойко Борисов Китов беше наново назначен.

ДАТО беше една от институциите, забъркани в абсурда с подслушване на политици и протестиращи жители, като парламентарната комисия, която се зае да проверява случая, стигна до извода, че над 1000 души са били нелегално следени, като част от информацията беше открита точно в ръководената от Китов организация.

Държавна организация " Технически интервенции " беше основана откакто в края на първия кабинет на ГЕРБ стана известно, че също е имало нелегално подслушване. Тогава беше решено дирекцията в Министерство на вътрешните работи - Специализирана дирекция " Оперативно механически интервенции " да се отдели в независима организация под контрола на Министерски съвет. ДАТО се занимава с обезпечаване и използване на специфични разследващи средства и правене на психичен разбор във връзка със събирането на данни за отбрана на правата и свободите на жителите, националната сигурност и публичния ред, както и следене на хора и обекти. Освен абсурда с подслушването на жители, стана известно че в болница " Лозенец " също е имало техника за подслушване и на пациентите, без тяхно познание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР