Правителството планира да предостави допълнителни 220 млн. лв. в следващите

...
Правителството планира да предостави допълнителни 220 млн. лв. в следващите
Коментари Харесай

220 млн. лв. от бюджета за пристанищна инфраструктура в полза на Доган

Правителството възнамерява да даде спомагателни 220 млн. лева в идващите три години на държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ", които ще отидат за удълбочаване на методите към пристанищните терминали в региона на град Варна. Целта е да могат да влизат по-големи кораби, които да обслужват бъдещи два зърнени терминала, контейнерен терминал, подобен за сярна киселина и още един за петролни артикули. Общо за интервала 2020-2022 година държавният бюджет ще отдели 253 млн. лева за активността на " Пристанищна инфраструктура ", планува обновената средногодишна бюджетна прогноза до края на 2022 година

Обяснението на финансовото министерство е, че спомагателните пари за ремонтно-възстановителни, рехабилитационни и укрепителни действия на пристанищната инфраструктура, по този начин и за рационализация на пристанищните уреди и действия, свързани с тяхната проходимост. Средствата са " за развиване на пристанищната инфраструктура в региона на град Варна във връзка със актуалните трендове за увеличение на размера на корабите, което слага избрани условия по отношение на дълбочината на методите към пристанищните терминали, показва се в документа.

Досега единствено " Пристанище Топлоелектрическа централа " Езерово ", което е благосъстоятелност на Топлоелектрическа централа " Варна ", следено от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е оповестило капиталовите си планове за преобразяване на остарялото въглищно пристанище на електроцентралата в такова за зърнени и контейнерни товари. През лятото шефът на " Топлоелектрическа централа Варна " Данаил Папазов разгласи, че сдружението има интерес към обработка на зърнени товари, тежки корабни горива, битум, асфалт и олио. Малко по-късно проработи зърненият терминал на пристанище Езерово, а упоритостта на притежателите е до края на 2019 година да бъдат обработени 200-250 хиляди т, а през 2020 година количествата да се удвоят. През 2021 година, се възнамеряват още един зърнен и един контейнерен терминал. Тогава представители на сдружението споделиха,че с цел да стане това би трябвало да се удълбочат каналите към кейовите места, само че оставиха усещане, че ще вършат това със свои вложения.

През юни Папазов сподели още,че се водят договаряния с капиталов фонд от Лондон да влезе с най-малко 50-процентен дял в пристанище Езерово. Макар да бе оповестено, че те ще приключат до края на юли 2019 година, това не е станало и диалозите не престават, обясниха от Топлоелектрическа централа " Варна " пред Mediapool. Именно вложителят трябваше да обезпечи свежите средства за преобразуването на остарялото въглищно пристанище в съвременно против 89 млн. евро.

Бюджетът също по този начин подвига дотациите и за " Българските държавни железници " за закупуване на нови пътнически вагони и ремонт на старите. За 220 година БДЖ Пътнически транспорти " ще получи 100 млн. лева повече към нормалната дотация от 39 млн. лева За 2021 и 2022 година държавната финансова дотация още веднъж се връща в границите на 39 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР