Правителството осъди призивите на проруската партия “Възраждане към насилие и

...
Правителството осъди призивите на проруската партия “Възраждане към насилие и
Коментари Харесай

Вилнее неофашистка партия. Правителството осъди призивите на Възраждане за насилие

Правителството осъди апелите на проруската партия “Възраждане ” към принуждение и прикани прокуратурата, президента и политическите партии да реагират. Това се случи в изказване в Министерския съвет във вторник, в което участваха министър председателят Николай Денков, министрите на правораздаването Атанас Славов и на вътрешните работи Калин Стоянов.

“През последния месец виждаме непрестанно активиране на тази експанзия, в това число и с постове, които са обществени, от водача на партията, в това число и с апели за потребление на принуждение, което се прояви и по улиците, в това число с нелегитимна възбрана народни представители да създадат своите изявления от трибуната на Народното събрание ”, сподели Николай Денков .

“Смятаме за изцяло недопустимо този вид държание. ”

Реакцията на държавното управление идва на фона на апели на водача на партията Костадин Костадинов политическите му позиции. В неделя той разгласява във Facebook статус за „ родната демократична общественост “ и прикани „ тази уродлива сган да бъде унищожена “. Това не се случва за пръв път. Досега прокуратурата не е реагирала.

Привърженици на “Възраждане ”, проведени от локални структури и депутати на партията, три пъти нападнаха прожекции на филм в три разнообразни града. Те нахлуха и в магазин в София, а на идната заран на витрината му се появиха - знаци, които нацисткият режим в Германия е принуждавал евреите да носят.

Депутати от партията два пъти попречиха на народния представител Явор Божанков да приказва от парламентарната естрада.

Денков стартира изявлението си с откъс на на философа проф. Георги Фотев.

“В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските полезности, каквито са и фундаментални български полезности ”, сподели той, цитирайки Фотев.

Премиерът прикани президента Румен Радев и партиите в Народното събрание и отвън него да реагират.

Министърът на правораздаването Атанас Славов изиска проверяващите органи да образуват инспекции на обществените изявления.

“Призивите за политическо стимулирано принуждение, за аресия, потреблението на езика на омразата са съставомерни действия, които са наказуеми ”, сподели Славов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също прикани за преустановяване на апелите към принуждение. Едновременно с това той отбрани работата на полицията при случаите, при които последователи на “Възраждане ” нападнаха хора.

В понеделник Стоянов назова “леко неразбирателство ” случай във Варна от петък, при който участници в свикана от “Възраждане ” проява още веднъж нападнаха хора, отишли да гледат филм, с обиди, закани, хвърлени предмети, боричкане и дърпане.

Потърпевши и правозащитници подлагаха на критика работата на полицията, която съгласно тях не е защитила задоволително хората, обект на офанзивите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР