Правителството определи бъдещата Национална детска болница за обект с национално

...
Правителството определи бъдещата Национална детска болница за обект с национално
Коментари Харесай

Кабинетът обяви скелета на детската болница за “обект с национално значение“

Правителството дефинира бъдещата Национална детска болница за обект с национално значение, като този статут ще разреши всички административни процедури да се извършват в съкратени периоди, оповестиха от държавната пресслужба в четвъртък.

Спорният план, против който има гражданско неодобрение поради това, че ще се надгражда 30-годишен незавършен градеж, е на стойност близо 100 млн. лв..

Обществената поръчка за проектирането и построяването на детската болница беше извоювана от консорциум от компании от групата на “Главболгарстрой “. Това стана откакто градивно проучване на компания “Балмер Инженеринг “ откри, че постройката може да бъде довършена, само че би трябвало да бъде укрепена. Сега “Главболгарстрой “ ще направи ново проучване и в идната година би трябвало да изготви план на бъдещата болница. За задачата Министерство на здравеопазването образува работна комисия от педиатри от разнообразни специалности, които ще утвърждават плановете за обособените отделения - тип, площ, леглова база, нужни кабинети и операционни.

Проектът планува бъдещата детска болница да се доизгради на мястото на 30-годишния скелет на тогавашния Институт по педиатрия, строен в интервала сред 1990 и 1994 година. Проектът на Министерство на здравеопазването планува в двата съществени 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена да бъдат събрани в този момент съществуващите и разпръснати в други лечебни заведения детски клиники и отделения. Плановете са болничното заведение да разполага с към 350-400 кревати.

Срещу този план обаче има съществени запаси от страна на жители, архитекти и част от педиатричната общественост, които са уверени, че по този начин замислена болничното заведение няма да дава отговор на актуалните разбирания и потребности в здравно и функционално отношение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР