Правителството одобри законопроекта за колекторските фирми и той тръгва още

...
Правителството одобри законопроекта за колекторските фирми и той тръгва още
Коментари Харесай

Събирачите на дългове няма да звънят късно вечер, край на таксите, които надуват задълженията |

Правителството утвърди законопроекта за колекторските компании и той потегля още през днешния ден към Народното събрание, разгласи вицепремиерът Корнелия Нинова пред публицисти в Министерския съвет. 

Основно условие в проектозакона е наложителната регистрация на компаниите в бранша, като те ще би трябвало да имат най-малко 500 000 лева капитал,  а в управленията им да влизат неосъждани лица, против които не се водят наказателни каузи. Колекторите няма да имат право да звънят на длъжника сред 20:00 и 7:00 часа, както и в почивни и празнични дни.

Друго значима възбрана е да желаят по-големи суми от първичното обвързване и законната рента за веселба. 

Нинова уточни, че нарушаванията на новия закон ще се санкционират с санкции от от 5000 до 15 000 лева за физически лица и до 50 000 лева за фирми и за еднолични търговци.

Законопроектът има за цел преустановяване на неприятните практики в работата на сдруженията за събиране на вземания, като се вкарват строги и ясни правила и ограничавания, забраняващи натиска над жителите. Забранява се на сдруженията за събиране на вземания да употребяват способи като тормоз, насила, закани, обиди или физическо принуждение, с цел да принуждават длъжниците да изплащат отговорностите си, оповестиха от Министерски съвет. 

Контролът върху колекторските компании ще се прави от Комисията за отбрана на потребителите към министъра на стопанската система и промишлеността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР