Правителството одобри промени в Наредбата за отпускане и изплащане на

...
Правителството одобри промени в Наредбата за отпускане и изплащане на
Коментари Харесай

Осигурителният стаж в чужбина ще се зачита при безработица

Правителството утвърди промени в Наредбата за разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица, които прецизират наредбите, свързани с установяване на правото на обезщетение за безработица на работили в чужбина.


Предвижда се при установяване на правото на обезщетение за безработица да се зачита застрахователен стаж, добит по интернационалните контракти, по които България е страна, както и по законодателство на друга държава-членка на Европейски Съюз по силата на европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност.

Съгласно измененията, жителите ще могат да подават заявките за разпределяне на парични компенсации и приложения към тях по електронен път, по реда на Закона за електронното ръководство. По този метод се лимитира административната тежест и се усъвършенства административното обслужване на жителите.

Промените привеждат наредбата в сходство с промените в Кодекса за обществено обезпечаване, в действие от 1 януари 2019 г, Административно-процесуалния кодекс, Закона за електронното ръководство и Закона за платежните услуги и платежни системи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР