Правителството одобри проект на промени в Наказателния кодекс, чиято цел

...
Правителството одобри проект на промени в Наказателния кодекс, чиято цел
Коментари Харесай

Разширяват кръга на лицата, които може да бъдат преследвани за корупция

Правителството утвърди план на промени в Наказателния кодекс, чиято цел е да бъде уголемен кръгът на лицата, които може да бъдат преследвани за корупционни закононарушения, оповестиха от правителсвената пресслужба.

С предлаганите за приемане от Народното събрание промени се уголемява обсегът на понятието “длъжностно лице “. В него ще попадат също заемащите работа в общинските администрации, хората, изпълняващи управителна работа или работа при обединяване от търговци, или друга обществена функционалност. Идеята е да се уеднакви режимът на корупционните закононарушения, тъй че наказателноправните правила да се ползват симетрично за длъжностни лица от обществения бранш и за длъжностни лица от частния бранш.

За длъжностните лица, които нарушават или не извършват отговорностите си, или превишат правата си и от това произлизат обилни нездравословни последствия за физически, юридически лица или обединявания, се предлага нов състав на закононарушението по член 221 от Наказателен кодекс – наказване до 4 години затвор и отнемане от права. За първи път се инкриминира търговията с въздействие при реализиране на комерсиална активност. Това действие се характеризира с висока степен на социална заплаха, само че сега не попада в обсега на наказателния закон.

Законопроектът планува до 5 години отнемане от независимост и санкция за търговци, ръководители и чиновници в юридически лица и еднолични търговци, които желаят или одобряват рушвет, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от друго лице. От наказателна отговорност се освобождават предложилите, обещалите или дали рушвет или полза, в случай че са направили действието, с цел да защитят законно право или интерес, и в случай че неотложно и непринудено са съобщили за това на съответните органи. За искане, предоставяне, приемане и ходатайство при така наречен „ икономически рушвет “ по член 225б от Наказателен кодекс отпада условието облагата да е единствено имотна. Размерът на наказването за икономически рушвет се усилва на до 5 години и санкция от 500 лева до 2000 лева

В в този момент настоящия кодекс, то е до 2 години и санкция в размер 100-300 лева Предложените промени са и в отговор на рекомендациите от Независимия механически разбор на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, направен през предходната година от Службата за поддръжка на структурни промени към Европейската комисия. Законодателните промени са залегнали в Плана за деяние за осъществяване на рекомендациите от отчета на Европейската комисия от януари 2017 година по Механизма за съдействие и оценка. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР