Правителството одобри проект на официално искане до Европейската комисия за

...
Правителството одобри проект на официално искане до Европейската комисия за
Коментари Харесай

Искаме заем от 1 млрд. лв. по евроинструмент за справяне с безработицата

Правителството утвърди план на публично искане до Европейската комисия за приемане на финансова помощ от 1 милиарда лева под формата на заем по Европейския инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия в резултат на пандемията от COVID-19, прочут като „ инструмента SURE “. Кабинетът упълномощи министъра на труда и обществената политика да подпише настояването от името на Република България. Това излиза наяве от решенията от днешното държавно съвещание.

Целта е със средствата да се поддържа държавния бюджет за осъществяване на ограниченията за понижаване на отрицателните социално- стопански последици от провокираната от ковид рецесия. С спомагателната финансова поддръжка ще се подкрепи запазването на заетостта на към 250 000 служащи и чиновници до края на 2020 година и ще се усъвършенства стабилността на системата за погашение на компенсации за безработица.

За справяне с неподходящото влияние върху стопанската система и като краткосрочна мярка за опазване на работните места държавното управление одобри Постановление № 55 за погашение на обезщетения размер 60% от осигурителния приход и 60% от дължимите от работодателя осигуровки. Подкрепата се изплащаше за интервала 13 март - 30 юни 2020 година за служащи и чиновници във компании, които преустановиха работа, откриха ненапълно работно време и регистрираха понижаване на приходите от продажби с не по- малко от 20%. С цел продължение на поддръжката от 3 юли 2020 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР