Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на

...
Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на
Коментари Харесай

Одобрени са резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 17 март 2022 година в Брюксел.

Министрите организираха ориентационен спор по досиетата от законодателния пакет „ Подготвени за цел 55″ от подготвеност на Съвета по околна среда. Бяха обменени отзиви по отношение на успеваемостта на системата за търговия с излъчвания в секторите на постройките и пътния превоз. Делегациите разискаха разновидности и основни параметри на този инструмент и поддръжката за най-уязвимите групи при неговото въвеждане. България уточни, че настоящите геополитически условия в допълнение усложняват реализирането на целите и задачите в Европейската зелена договорка и Европейския закон за климата, само че в същото време акцентират и потребността от бързо намиране на ефикасни решения и създаване на постоянна, ефикасна и уравновесена рамка, която регистрира и доста различаващите се национални особености. Подчерта, че рисковете, свързани с енергийната сигурност, ясно демонстрират потребността от ускорение на нисковъглеродния преход, бързото и по-широко нахлуване на възобновимата сила, по-висока ресурсна и енергийна успеваемост.

Съветът одобри общ метод по предлагането за Регламент по отношение на батериите и отпадъчните акумулатори. Целите на законодателното предложение са свързани с възстановяване на действието на вътрешния пазар, поощряване на кръговата стопанска система и понижаване на въздействието на батериите върху околната среда и обществото през всички стадии от техния витален цикъл.

Министрите организираха ориентационен спор по предлагането за Регламент по отношение на даването на пазара на Европейския съюз и износа от Съюза на избрани артикули и артикули, свързани с обезлесяване и утежняване на положението на горите. Предмет на полемика бяха някои избрания от голяма важност за оперативното използване на акта, както и методите за обезпечаване на ефикасна и изпълнима система за надлежна инспекция. България акцентира основна роля на проследимостта за прекъсване на процесите на обезлесяване, като в същото време посочи, че новите условия не следва да водят до спомагателна административна и финансова тежест.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР