Правителството обеща бързо административно обслужване на крупния бизнесмен Кирил Домусчиев

...
Правителството обеща бързо административно обслужване на крупния бизнесмен Кирил Домусчиев
Коментари Харесай

Кабинетът обеща бърза писта на Домусчиев за втория завод в Пещера


Правителството даде обещание бързо административно обслужване на крупния предприемач Кирил Домусчиев за построяването на втория му цех за медикаменти в Пещера.

Решението е взето на първото за годината държавно съвещание в сряда, откакто планът на компанията " Хювефарма " на братята Кирил и Георги Домусчиеви беше утвърден за финансиране по проекта " Юнкер " през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската капиталова банка (ЕИБ).

Още при започване на 2017 година Кирил Домусчиев разгласи, че упоритостта му е строителството на втория цех в Пещера да стартира през същата година, само че явно бавните административни процедури са осуетили проектите му. Домусчиев не беше открит за коментар, а от " Биовет " не изпратиха публична информация на запитването на Mediapool.

С днешна дата вложителят чака приемането на отчета за оценка на въздействието на околната среда и издаването на комплексното позволение от Министерството на околната среда и водите. Община Пещера към момента не е приела и подборните устройствени проекти за основаване на правото за прекосяване на техническата инфраструктура към новия цех през общински парцели. Съответно земеделското министерство не е трансформирало предназначението на земеделските земи, а ДНСК не е издала позволение за прилагане на прекосяването през тези територии. Това излиза наяве от отговора на Министерството на стопанската система до Mediapool.

С държавното решение за бързо административно обслужване на плана на " Биовет " се чака периодите за обработка на тези документи да се съкратят с към една трета, обясниха от Българската организация за вложения.

Не е ясно на какво се дължи забавянето на плана досега. Домусчиев, който е и ръководител на работодателската организация КРИБ, съвсем постоянно е имал положителни връзки с държавното управление и персонално с Бойко Борисов.

Ситуацията се промени след съставянето на сегашния кабинет, в който водачът на НФСБ Валери Симеонов стана вицепремиер по икономическата политика и малко след встъпването си в служба нападна Домусчиев. В резултат на това Върховният касационен съд анулира противоречивото арбитражно решение, което позволяваше на притежателя на Параходство " Български морски флот " (БМФ) Кирил Домусчиев да не извърши значима уговорка по приватизационния си контракт и да си спести заплащане на неустойки от най-малко 55 млн. лева Следващото, което желае Валери Симеонов е, страната да си върне собствеността в компанията.

Най-голямото подкрепяне на частен български вложител по проекта " Юнкер "

През октомври 2017 година Европейският фонд за стратегически вложения, прочут като проекта " Юнкер ", утвърди финансирането на плана на " Хювефарма " за разширение на производството на медикаменти за хуманната и ветеринарната медицина в България.

Той планува 222 млн. евро да бъдат вложени в построяването на нов цех за медикаменти в Пещера и разширение на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград. От тях 100 млн. евро е нисколихвен заем от Европейската капиталова банка, а останалите са лично финансиране от братя Домусчиеви.

По този метод техният план стана най-големият български частен план финансиран по проекта " Юнкер ".

По думите на Кирил Домусчиев 150 млн. евро ще бъдат вложени в нов цех за произвеждане на медикаменти и за ветеринарни артикули в Пещера, а останалите към 70 млн. евро в цех за ветеринарни ваксини на площадката в Разград.

Плановете му бяха предприятието да проработи най-късно до края на 2018 година или през първото тримесечие на 2019 година То ще усили индустриалния потенциал на " Биовет " с 50% и ще обезпечи нови към 100 работни места. Заводът в Разград се чака да влезе в употреба до края на 2019 година и в него ще бъдат наети също към стотина души.

Насърчителните държавни ограничения

" Биовет " е основана през 1961 година, а след приватизацията заводът беше разширяван на няколко пъти, като вложенията по думите на Кирил Домусчиев възлизат на към 80 млн. евро.

Според държавното известие сегашната инвестиция е в размер на 293 млн. лева и заводът би трябвало да бъде пуснат в употреба през март 2020 година Той ще бъде издигнат върху терен на вложителя на повърхност от 35.2 дка, в непосредствена непосредственост до досегашния цех. В новото дружество ще се създава цялото продуктово портфолио на " Биовет ", което съдържа над 120 продукта.

" Биовет " ще употребява " насърчителни ограничения, свързани със периодите и даването на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на лимитирани вещни права върху парцели по реда на Закона за поощряване на вложенията ", се споделя още в държавното известие.

Насърчителните ограничения са свързани с самостоятелно обслужване на вложителя в съкратени периоди, както е по закона, споделиха от Министерството на стопанската система.

Община Пещера към този момент е дала авансово единодушие за основаване на право на прекосяване през общински терени на отводнителни канали и право за прекосяване през полски пътища. Сега е належащо да бъдат добити лимитирани вещни права за прекосяването през общинските парцели, които са нужни за построяването на техническата инфраструктура. Това ще стане след оценка от самостоятелен оценител, излиза наяве от отговора на икономическото министерство.

" Сформирана е и междуведомствена работна група за оказване на поддръжка за осъществяването на плана. На този стадий вложителят чака включване на представители на Министерство на околната среда и водите, РИОСВ– Пазарджик, Изпълнителна организация по околна среда, Басейнова дирекция Пловдив – по отношение на приемане на отчет по Оценка на въздействието върху околната среда и издаване на сложно позволение. Министерство на здравеопазването, Регионална здравна ревизия Пазарджик, Министерство на вътрешните работи – РЗ " ПАБ " при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи Пазарджик – по отношение на приемане на отчет по Оценка на въздействието върху околната среда. МЗХГ, Комисия за земеделските земи към МЗХГ – по отношение на смяна на предназначението на аграрни земи. Министерство на регионалното развитие, Дирекция за народен строителен надзор – по отношение на издаване на позволение за прилагане. Община Пещера - по отношение на приемане на подробни устройствени проекти, основаване на право на прекосяване през общински парцели ", се споделя още в отговора на икономическото министерство.

Растящ бизнес за милиони

През последните години братя Домусчиеви доста разшириха индустриалните си мощности зад граница. " Хювефарма ", която е мажоритарен притежател на " Биовет ", има търговски представителства в Русия и Швейцария и дъщерни предприятия в Белгия, Съединени американски щати, Тайланд, Бразилия, Полша, Индия, Южна Африка, Турция, Мексико, Италия и Япония.

" Хювефарма " осъществя 99% от производството си в чужбина, като изнася продуктите си в към 100 страни. Продажбите на групата непрестанно порастват, а дружно с тях облагите на компанията.

За 2016 година, когато е последният оповестен финансов доклад, " Хювефарма " записва доходи от продажби за близо 443 млн. лева, което е растеж от над 7 на 100 по отношение на миналата година, а облагата пораства от 96.7 млн. лева на 107 млн. лева

Продажбите на " Биовет " възлизат на над 227 млн лева, което е растеж от 17% по отношение на 2015 година, а облагата на сдружението е 17 млн. лева за 2016 година

В проектите на братя Домусчиеви влиза създаването на нови хранителни добавки за хората и здравословни артикули за животните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР