Правителството няма да подпише споразумението с исканията на медицинските сестри,

...
Правителството няма да подпише споразумението с исканията на медицинските сестри,
Коментари Харесай

Кабинетът: Няма да подпишем споразумението на медсестрите, то ще дестабилизира системата


Правителството няма да подпише съглашението с настояванията на медицинските сестри, тъй като се оферират промени, които биха дестабилизирали и заплашили здравно-осигурителния модел. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет на вицепремиера Томислав Дончев, обществения министър Деница Сачева и зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева във връзка случая се с барикадиралите се към този момент денонощие пет медицински сестри в Партийния дом.

По-рано те дадоха ултиматум, че ще излязат от постройката, единствено в случай че бъде подписано съглашението.

Томислав Дончев обаче бе безапелационен: „ Няма министър на здравепозването, който да си постави подписа под сходен текст, това е безусловно незаконно и опонира на редица законови текстове “.

Той се обърна и към политиците и ги прикани да не се употребяват от болките на хората.

„ Искам да кажа на всички политици, които се пробват да овладеят страната. Това е част от политическата игра, само че да пазят страната, тъй като ние друга нямаме. Имаме единствено една. Да пазят институциите и да пазят законите. За страдание има доста хора с болки, с печал, с проблеми, само че да се опиташ да се ползваш от такива хора, е грях. И то не от политическа, а от християнска позиция “, отсече Дончев.

Вицепремиерът акцентира, че изкуството на политиката е да се търси баланс сред другите публични групи.

„ Ако сведем политиката единствено до представляване на една група, това значи цялостен разпад на политическото и неспособност да се изведе публичният интерес. Боя се, че сме покрай сходна обстановка “, уточни Дончев.

„ Решение, което опълчва една социална група на друга, което опълчва едно съсловие на друго, най-много решение, което допуска да разрушим дадена система, няма по какъв начин да бъде взето. Затова сме в неспособност да подпишем такова съглашение. Продължаваме да сме отворени за разговор и ще сме признателни, в случай че той се прави във форми, където диалогът е вероятен “, сподели още вицепремиерът.

Той дефинира като верен толерантния метод на НСО да не извежда принудително барикадиралите се сестри. Дончев обаче акцентира, че това не е методът за взимане на решения, защото всеки може да влезе в една или друга институция и да завземе помещението.

„ Има формат, в който тече обществения разговор. Не може да водим обществен разговор с всеки самостоятелен представител на дадена специалност, това е физически невероятно. Ако влезем в разговор с всеки доктор, инженер, чиновник, това е невероятно “, безапелационен бе вицепремиерът.

„ Считаме тези претенции за политически, тъй като се желае цялостна смяна на модела, нещо което няма по какъв начин да се получи по този метод. Това са договаряния, които се водят от законово определените представители на съответните класи. Би било безконтролно да се подпише съглашение с няколко физически лица “, сподели и общественият министър Деница Сачева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР