Правителството не е прикривало никакви нарушения на Лукойл. В това

...
Правителството не е прикривало никакви нарушения на Лукойл. В това
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков: Има план, по който плавно да се излезе от дерогацията, за да няма сътресения на пазара

Правителството не е прикривало никакви нарушавания на " Лукойл ". В това бе безапелационен министърът на превоза Георги Гвоздейков в предаването " Защо, господин министър? " по Би Ти Ви. Той даде да се разбере, че кабинетът извършва проект, по който ще подсигурява енергийни доставки от източници, разнообразни от съветските. Едва тогава ще приключи така наречен дерогация - т.е. изключението, с което Европейски Съюз разрешава на България да употребява съветски нефт макар европейското ембарго.

От самото начало това държавно управление работи в така наречен неспокойна атмосфера. Мисля, че по някакъв метод това ни кара да сме по-отговорни и дейни. Безгрешни хора няма и колкото по-рано се споделят грешките, толкоз по-добре, сподели Гвоздейков.

" Грешките, които позволявам, са, че от време на време се поверявам на хората повече, в сравнение с би трябвало ", уточни той за работата си дотук.

Премиерът е индивидът, който чувам, той е мой директен началник, добави Гвоздейков. Според него програмата, която има държавното управление, е основана на дълъг период, а неговото министерство правилно регистрира свършените си задания и в период.

" Не зная кои са препоръчаните от ГЕРБ министри. Всички са одобрявани от ПП-ДБ и ГЕРБ. Но щом министър председателят споделя, че има номинации, които са на ГЕРБ, може и по този начин да е, само че аз не мога да посоча кои са те ", изясни Гвоздейков във връзка думите на премиера Николай Денков, че и ГЕРБ имат свои министри в държавното управление.

" Лукойл " би трябвало да извършва българското законодателство. Ако има проблем, контролните органи би трябвало да се задействат. " Лукойл " би трябвало да заявява всеки един артикул, който влиза или излиза от страната. Въпрос на контролните органи е да си свършат работата и да ревизират случая. Информацията, която имам, е, че нарушаванията не са правени на територията на България, уточни той. Гвоздейков изясни, че не се тормози от възможни инспекции на ДАНС и прокуратурата. Според него това е методът истината по случая да излезе нескрито.

Към Министерския съвет има орган - Консултативен съвет по сигурност, той изготви отчет, който споделя какви са рисковете, в случай че дерогацията бъде прекъсната по-рано. Има много неща, които би трябвало да се свършат, с цел да няма разтърсвания на пазара. Докладът беше ясно показан на всички депутати. Аз считам, че проектът, който е създаден в него, би трябвало да се извърши изцяло и гладко да се излезе от тази дерогация, разяснява Гвоздейков.

Железопътният превоз се крепи на модернизацията. Ние до момента сме се отнасяли извънредно надменно към този развой. Затова и резултатът е този. Не е толкоз комплицирано да промениш положението на железопътния превоз. Всички виждаме какво се случва в Европа и по какъв начин там този тип превоз е добре развъртян, уточни министърът.

Поръчката за закупуване на нови влакове обаче бе спряна за повторно от Комисия за защита на конкуренцията. " Положението не е толкоз тежко, тъй като в последна сметка една от публичните поръчки не е обжалвана въобще, по втората бе оттеглена жалбата, а по третата Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата. Крайния период, който сме дали за процедурата е 21 ноември и чакам, че тогава няма да има проблем да отворим офертите ", сподели Гвоздейков.

Пощите също са огромен проблем. Опитваме се да намерим визия и метод тази система да работи. Неотдавна изработихме проект за преструктуриране, той би трябвало да се утвърди от Европейска комисия. В средата на октомври пристигна група от еврокомисията. Европейска комисия споделя, че би трябвало да подсигуряваме стабилността на " Български пощи ". Сега би трябвало да разработим ново портфолио, нови услуги, които те да предложат, добави транспортният министър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР