Правителството на Япония ще раздава пари на компаниите, които инвестират

...
Правителството на Япония ще раздава пари на компаниите, които инвестират
Коментари Харесай

Япония плаща на компании, за да преместят заводите си от Китай

Правителството на Япония ще раздава пари на фирмите, които влагат в построяването на фабрики в страната и други страни от Югоизточна Азия като част от опитите за понижаване на зависимостта от Китай, предава Bloomberg.

57 компании, в това число производителят на маски Iris Ohyama Inc., ще получат общо 57,4 милиарда йени ($536 млн.) дотации от държавното управление за създаване на цех в Япония, заяви Министерството на стопанската система, търговията и промишлеността. Други 30 компании ще получат пари за вложения във Виетнам, Мианмар, Тайланд и други. Сумата не е известна.

Макар че известието на министерството не акцентира категорично, че парите са за пренасяне на производството от Китай, през март министър председателят Шинцо Абе съобщи, че Япония " би трябвало да върне производството вкъщи " или да диверсифицира със фабрики в други азиатски страни, с цел да понижи зависимостта си от Китай.

Бизнес ежедневникът Nikkei заяви, че държавното управление е подготвило общо 70 милиарда йени по това перо през тази година.

С утежняването на връзките сред Съединени американски щати и Китай, полемиките за пренасяне на производствата от Поднебесната империя порастват и в Съединени американски щати, и на други емста по света.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Япония, само че пандемията наруши икономическите връзки и имиджа на Китай в Страната на изгряващото слънце.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР