Правителството на Турция е взело решение да превърне манастира Хора

...
Правителството на Турция е взело решение да превърне манастира Хора
Коментари Харесай

Втори християнски паметник на културата в Истанбул ще става джамия

Правителството на Турция е взело решение да трансформира манастира Хора (Карие – тур.) в Истанбул в джамия , оповестява гръцката социална телевизия ЕRT, съобщи БГНЕС. Решението е оповестено през днешния ден в държавния вестник.

Това е един от най-емблематичните византийски монументи от епохата на императорите Комнин, прочут със своите стенописи. Решението е да бъде трансфорат в джамия , сходно на катедралата „ Света София ”.

Манастирът, в който се намира известната черква „ Христос Спасител ”, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет), а византийските стенописи ще бъдат закрити, с цел да се трансформира църквата в джамия , се споделя в информацията.

Манастирът е издигнат през 534 година и е един от най-старите исторически монументи в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 година след завладяването на Константинопол.

Манастирът е функционирал като джамия в продължение на 434 години и през 1945 година с решение на държавното управление е трансфорат в музей.

През 2019 година Върховният административен съд на Турция взема решение още веднъж да трансформира манастира в джамия , обявявайки решение то от 1945 година за нелегално. Решението не беше изпълнено до момента, защото нямаше публикуван президентски декрет.

Според оценка на политолози, това е още една алегорична стъпка с препратки към историята в подтекста на ревизионистичната османска тактика, към която се придържа Турция, отбелязва телевизия ERT.

БГНЕС напомня, че храмът “Христос Спасител “ в Хора е един от най-красивите, оживели до наши дни.

Този християнски монумент разкрива цялата византийска църковна архитектура и изкуство. Точната дата на построяването на църквата не е известна, само че сигурно се знае, че на това място е имало дребен параклис по времето на Константин Велики /324-357/. По време на ръководството на император Юстиниан църквата става част от манастирския комплекс. По-голямата част от днешния си тип, църквата придобива в интервала 1077 – 1081 година, когато е реконструирана.

Уникалният купол е първото нещо, което сграбчва още при влизането в храма. Впечатляващи са мозайките на Благовещение на св. Анна, на Пресветата Дева и Св. праведни Йосиф Обручник, на Праведния Лазар в Лоно Авраамово, обграден от душите на праведниците, на Св. деятел Петър, на Св. деятел Павел както и фреските на Св. Мина.

При обсадата на Константинопол през 1453 година в храма “Христос Спасител “ в Хора е донесена икона на Света Богородица, с цел да помогне при отбраната на града.

В началото на XV век великият везир на султан Баязид II, Атик Али Паша, трансформира църквата в джамия под името Карие джамия.Тогава стартира и заличаването на множеството мозайки и стенописи в храма.

През 1948 година Карие джамия стопира да се употребява като мюсюлмански храм. От 1958 година е музей под името Карие музей. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР