Правителството на талибаните в Афганистан обяви, че ще въведе ограничения

...
Правителството на талибаните в Афганистан обяви, че ще въведе ограничения
Коментари Харесай

Талибаните поставят ограничения върху излизането от Афганистан

Правителството на талибаните в Афганистан разгласи, че ще вкара ограничавания за излизане от страната при избрани условия, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е провокирало безпокойството на Съединени американски щати и Англия на фона на опасенията, че рестриктивните мерки може да затруднят продължаващата евакуация на хора от Афганистан.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид сподели в неделя на конференция, че на афганистанците няма да бъде позволено да напущат страната, в случай че не пътуват до тъкмо посочена дестинация, а на дамите ще бъде неразрешено да пътуват в чужбина за образование без настойник от мъжки пол.

Британският шарже д`афер в Афганистан Хюго Шортър написа през вчерашния ден в Туитър, че е осведомен с това талибанско изказване.

" Това биха били неприемливи ограничавания за свободата на придвижване ", сподели той и добави: " Призовавам талибаните да поправят незабавно своята позиция. "

Все още не е ясно дали проектите на талибаните ще затруднят напъните на разнообразни страни и интернационалните организации да изтеглят хиляди афганистанци, които са работили за задгранични посолства, военни и планове. Те може да получат леговище в западни страни, само че към момента се намират в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели нощес, че се водят диалози с талибаните по въпроса.

Това дали ще успеем да улесним преселването на нашите афганистански съдружници ще зависи от това дали талибаните ще изпълнят обещанията си за свободното им пропускане ", акцентира той.

Забиула Муджахид посочи, че рестриктивните мерки за пътешестване, въведени от талибаните, ще обиден афганистанци, които са работили за НАТО и за американските сили. Той не даде повече детайлности за това при какви условия, в случай че въобще има такива, ще бъде разрешено на тези хора да се изтеглят.

Говорителят на талибаните означи тежките условия, в които се намират някои афганистанци в непознати страни, до момента в който е обсъждана молбата им за виза, откакто хиляди хора напуснаха Афганистан, от време на време без да имат виза.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР