Правителството на Соломоновите острови ще наложи мораториум върху корабите на

...
Правителството на Соломоновите острови ще наложи мораториум върху корабите на
Коментари Харесай

Соломоновите острови забраниха достъпа на военни кораби на САЩ до пристанищата си

Правителството на Соломоновите острови ще наложи мораториум върху корабите на военноморските сили на Съединените щати, влизащи в пристанищата на страната, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на американското посолство в Канбера.

Соломоновите острови са в напрегнати връзки със Съединени американски щати и техните съдружници, откакто подписаха през май.

" На 29 август Съединени американски щати получиха публично съобщение от държавното управление на Соломоновите острови по отношение на мораториума върху всички военноморски визити, чака се актуализация на протоколните процедури ", се пасочва в изказване на посолството.

Говорител на министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре по-рано отхвърли информацията за мораториум.

Очаква се през днешния ден Согаваре да държи тирада, с цел да приветства болничния транспортен съд на американските Военноморски сили " Мърси ", който дойде в Хониара през вчерашния ден за двуседмична задача.
 Не пуснаха катер на американската брегова защита на Соломоновите острови
Не пуснаха катер на американската брегова защита на Соломоновите острови

Не е бил позволен и английски транспортен съд

" Корабът на военноморските сили на Съединени американски щати " Мърси " получи дипломатическо позволение за акостиране преди използването на мораториума. Ще продължим да следим от близко обстановката ", прецизираха от американското посолство.

Миналата седмица не съумя да влезе в Соломоновите острови за рутинно посещаване в пристанището, защото държавното управление не отговори на настояването за зареждане с гориво и хранителни запаси.

Плавателният съд " Оливър Хенри " е патрулирал за противозаконен лов на риба в Южния Пасифик за районна рибарска организация, когато не е получил достъп за зареждане с гориво в Хониара - столицата на Соломоновите острови.
 Соломоновите острови няма да одобряват милитаризация на Тихия океан
Соломоновите острови няма да одобряват милитаризация на Тихия океан

Въпреки че детайлностите за пакта с Китай не бяха оповестени, министър председателят Согаваре изключи основаването на военна база
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР