Правителството на Словакия съгласува план, според който всички лица над

...
Правителството на Словакия съгласува план, според който всички лица над
Коментари Харесай

Словакия ще тества за коронавирус всички граждани над 10 години

Правителството на Словакия съгласува проект, съгласно който всички лица над 10-годишна възраст ще бъдат тествани за ковид, заяви „ Дойче веле ”.

За задачата ще бъдат мобилизирани до 8 000 военнослужещи и 50 000 държавни чиновници, в това число служители на реда и пожарникари, заяви министърът на защитата Ярослав Над. Безпрецедентният план ще бъде осъществен в интервала 23-25 октомври в огнищата на болест, а по-късно обсегът му ще се разшири.

Министър-председателят Игор Матович акцентира значимостта тестванията да обзет оптимално количество хора. Алтернативата на това е заключване на национално равнище.

До момента вирусът SARS-CoV-2 в Словакия е регистриран измежду 29 835 души. От заболелите 88 са умряли, а 7 359 са оздравели.

На 1 октомври в Словакия беше въведено изключително състояние, което би трябвало да помогне на управляващите да се оправят с възходящите темпове на разпространяване на коронавирусната зараза. То ще е с дълготрайност 45 дни. Забранява се събирането на повече от 6 души на едно място, като нарушителите са застрашени от санкция в размер до 1 659 евро.

На 17 октомври в Братислава се организира протестна акция против възбраната на управляващите по отношение на провеждането на футболни мачове и намаляване на ограничаващите ограничения.

Стигна се до конфликти със силите на реда, в резултат на което полицията употребява сълзотворен газ и водно оръдие против протестиращите. Извършени бяха и няколко ареста.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР