Правителството на Северна Македония допълнително усложнява процеса, като определя текст

...
Правителството на Северна Македония допълнително усложнява процеса, като определя текст
Коментари Харесай

Мицкоски: Промените в Конституцията стават под български диктат

„ Правителството на Северна Македония в допълнение усложнява процеса, като дефинира текст за конституционни промени, който не се съдържа в заключенията на Съвета на Европа, преговорната рамка и протокола ”, сподели ръководителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски след среща със Съюза на комерсиалните камари в Северна Македония, съобщи Българска телеграфна агенция. По думите му опозиционната партия ще дефинира държанието и позицията си по време на разискването на измененията в конституцията на Северна Македония в Народното събрание на съвещание на парламентарната си група и управлението.

„ Но това, което е значимо е, че ВМРО-ДПМНЕ и обединението имат ясна позиция във връзка с тези конституционни промени. Конституционни промени като тези, под българския диктат, по метода, по който се внасят в Народното събрание, не са допустими, а държавното управление в допълнение усложнява процеса, като дефинира текст за промени в конституцията, който е изцяло неблагоразумен, защото в допълнение заплашва позициите на (Република Северна) Македония в границите на напредъка към пълноправно участие в Европейски Съюз. И в действителност бих желал да чуя обосновката от държавното управление в коя част от заключенията на Европейския съвет, в коя част от преговорната рамка и в коя част от протокола се съдържа този текст на конституционни промени “, сподели Мицкоски.

Той още веднъж повтори тезата си, че договорите, които държавното управление е подписало, не са били съгласувани и подкрепени от обществото, а опозицията е била „ тотално изхвърлена “ от този развой.

„ Коленичейки пред интернационалната общественост, СДСМ и Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ си мислеха, че ще останат малко повече на власт. И в този момент не могат да осъществят това, което са приели. Няма да подкрепим планувания от СДСМ и ДСИ развой, а по какъв начин ще се държим по време на съвещанието на комисията, ще преценим в допълнение ”, сподели Мицкоски.

Междувременно измененията в конституцията са пристигнали в Народното събрание, а съвещанието на което ще бъде гласувано предлагането за отваряне на конституцията е планувано за 18 август.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР