Правителството на САЩ в момента се занимава с това, което

...
Правителството на САЩ в момента се занимава с това, което
Коментари Харесай

Може ли неизпълнението на дълга на САЩ да отприщи глобален хаос?

Правителството на Съединени американски щати сега се занимава с това, което може да се окаже една от най-скъпите игри в историята, предава BBC. Ако демократите и републиканците не се съгласят да разрешат на Съединени американски щати да заемат повече - или, на техния език, да усилят тавана на дълга - най-голямата стопанска система в света ще изпадне в несъстоятелност по дълга си от 31.4 трилиона $.

Те би трябвало да реализират съглашение до злокобно звучащата „ дата Х “ на 1 юни. Но в случай че не го създадат, какво би могло да значи това за другите страни - и за обществото?
Икономиката ще се забави
Всички специалисти, с които BBC беседва, не считат, че Съединени американски щати няма да изплатят дълга си. Ако обаче се случи,

това ще направи международната финансова рецесия да наподобява като чаено празненство “, споделя Саймън Френч, основен икономист в капиталовата банка Panmure Gordon, имайки поради съвсем колапса на международната банкова промишленост през 2008 година

Ако Съединени американски щати не вдигнат тавана на дълга си, няма да могат да заемат повече пари - и бързо ще изчерпят средствата за заплащане на публични помощи и други отговорности.

Ще спре раздаването на обществени заплащания и поддръжка на хората, което би засегнало способността им да харчат и да заплащат сметките си “, споделя Ръс Моулд, капиталов шеф в AJ Bell. „ Така че това ще удари стопанската система. “

Съветът на икономическите съветници на Белия дом пресмята, че в случай че държавното управление не може да реализира съглашение за тавана на дълга за нескончаем интервал, стопанската система може да се свие с до 6.1%.

Икономистът Мохамед Ел-Ериан, президент на Куинс Колидж в Кеймбриджкия университет, споделя, че несъблюдение на отговорностите „ евентуално би насочило Съединени американски щати към криза “. Това би имало огромни странични резултати за останалата част от света, доста от които считат Съединени американски щати за основен търговски сътрудник.

Съединени американски щати са един от най-големите търговски сътрудници в международен мащаб. Те биха купували по-малко артикули от останалия свят “, споделя той.
Лихвите по ипотечните заеми може да се покачат
Освен че ще навреди на търговията, Френч споделя, че банкрутът на Съединени американски щати ще докара до повишаване на ипотеките в други страни и може да докара до повишение на безработицата.

Би било огромен прелом “, споделя той.

Защо проблемите в Съединени американски щати вършат ипотеките по-скъпи в други страни?

Когато едно държавно управление желае да заеме пари, то издава облигация или IOU. В Съединени американски щати се назовава съкровищни облигации. Инвеститорът начислява държавната рента, в случай че купи държавни облигации.

Ако държавното управление на Съединени американски щати не изплати дълга си или даже не заплати лихвите, „ вложителите ще погледнат това и ще кажат „ добре, в случай че Съединени американски щати могат да изпълнят отговорностите си, какво пречи на Обединеното кралство да не изплати отговорностите си? “, споделя Френч.

Тогава вложителите биха могли да изискат по-висок лихвен %, с цел да купят държавен дълг.

Лихвените проценти по дълга – било то вашият ипотечен дълг или държавен дълг – те се ориентират от това какъв брой риск се възприема и явно неизпълнението на отговорностите на Съединени американски щати би било всеобщо рисково събитие и затова целият дълг ще нарастне за една нощ “, разяснява той.

Всъщност вземането на заеми като цяло - за държавни управления, компании и хора - евентуално ще стане по-скъпо. Андрю Хънтър, заместник-главен икономист на Съединени американски щати в Capital Economics, споделя:

Държавният дълг на Съединени американски щати се смята в доста връзки за основа на световната финансова система. “

„ Обикновено се преглежда като единственият най-сигурен актив и всъщност всеки различен финансов актив в света е съвсем оценен от държавния дълг на Съединени американски щати. “

Добрата вест, споделя той, е, че няма съответна обособена страна, която да бъде уязвима, в случай че Съединени американски щати не изпълнят отговорностите си. Лошата вест? „ Това в действителност би било евентуално пагубна обстановка за международната стопанска система. “
Цените може да се повишат
Щатският $ е аварийна валута на света. Това значи, че дълъг лист от значими артикули като нефт, който се употребява за произвеждане на бензин, и пшеница, която се смила на брашно за самун, се правят оценка в долари.

Ако американското държавно управление не извърши отговорностите си, цената на $ се чака да спадне внезапно. Това звучи като добра вест за хората отвън Съединени американски щати, само че би означавало, че вложителите в първични материали „ не знаят по какъв начин да дефинират цените на нещата “, споделя Френч.

Това, което бихте имали при несъблюдение на отговорностите на Съединени американски щати, е ненадейно изпадане в суматоха на вложителите и те се чудят „ Следващата Япония ли е? Обединеното кралство ли е идната? Следващата Германия? Какво друго ще изпадне в несъблюдение “, сподели той.

„ Изведнъж би трябвало да преоценим всичко и от икономическа позиция това е рискова награда. Получавате рискова награда, добавена към цените и затова хлябът става по-скъп. “

Ако храната и горивата нарастнат, това ще увеличи разноските за живот на милиони хора.
Вашата пенсия може да пострада
Съединени американски щати съставляват 60% от цената на международните фондови пазари, съгласно Моулд.

Така че има шансове хората да имат експозиция към американските акции в пенсиите си, без значение дали го знаят или не “, сподели той.

И фондовите пазари евентуално ще реагират зле на банкрут в Съединени американски щати. Но не всичко е крах и мрак.

През 2011 година демократите и републиканците останаха в невъзможност по отношение на тавана на дълга до часове преди евентуален банкрут. Американските фондови пазари се сринаха. Но уплахата беше краткотрайна и акциите се възвърнаха от внезапния спад. Молд счита, че този път ще бъде по този начин.

Въпреки че за хората тегленето на пенсии в този момент може да бъде наранено, споделя той, „ в случай че ги теглите някъде надолу по линията, тогава имате време да компенсирате този недостиг. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР