Правителството на Петков е колектив за дълбоки анализи, което не

...
Правителството на Петков е колектив за дълбоки анализи, което не
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Правителството се изявява като колектив за дълбоки анализи, а хората очакват резултати

" Правителството на Петков е колектив за дълбоки разбори, което не е неприятно. Но в последна сметка това не е академична конструкция, хората чакат резултати ", съобщи заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев във връзка дейностите на кабинета в предаването " Тази събота " по bTV.

По мотив концепцията на вицепремиера Асен Василев да бъде основан механизъм, с който общини, учебни заведения и обществени домове ще могат да купуват електрическа енергия от един общ снабдител с дълготрайни контракти, Дончев счита, че " не е ясно какво значи това ", въпреки че " концепцията да се окрупняват консуматорите не е неприятна, така както ще могат да договарят по-добра цена при естествен пазар ", само че е нужно " доста време да се провежда, а помощта е нужна в този момент ".

Бившият вицепремиер не е склонен, че осъществената по време на ръководството на ГЕРБ либерализация на търговията с електрическа енергия е била недомислена, поради че е била заложена в парилата на Европейски Съюз и е трябвало да обгръща и битовите консуматори, а те са забавили тяхното излизане от контролирания пазар точно тъй като не е имало направен механизъм за тяхната отбрана в такива обстановки.

Що се отнася до концепцията общините да получат помощ след инспекция на АДФИ, Дончев оприличи обстановката като " някой да желае обществена помощ и да бъде санкциониран за това ". " Общините се ревизират непрестанно, това не е нещо изключително, само че сигналът от държавното управление е неприятен ", счита заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него рокадите в управлението на " Булгаргаз " са стимулирани не от политически, а от стопански претекстове и целят " преодоляване на един бранш ", а резултатът ще може да бъде коментиран след няколко месеца. По думите му искрите сред президента и премиера може да се дължат или на битка на стопански ползи, или " опит за абстрахиране на президента от ръководещата коалиция, с цел да не носи съотговорност с държавното управление за всичко, което се случва ".

Дончев още веднъж повтори тезата си, че предаденият План за възобновяване в Брюксел е на служебния кабинет, а не на новото държавно управление. Според него това се вижда и от изявлението на представител на Европейска комисия. Големият проблем, съгласно него, е, " че е необичайно по какъв начин някой изпраща нещо на Европейска комисия, за което тук никой не е чувал " и без разискване от заинтригуваните страни.

" Не неодобряваме процеса на конституционни промени, още повече че има текст за това в нашата стратегия. Това, което се случи в Народното събрание, не може да се назова протест. Каквото и да се случи в дадена краткотрайна парламентарна комисия като съответни оферти за промени в Конституцията, то би трябвало да влезе в пленарна зала и там да получи поддръжка от доста огромно парламентарно болшинство ", сподели Дончев.

Отказът на ГЕРБ да взе участие в комисията е, " тъй като методът беше подобен – " ние ще си създадем едни конституционни промени, вие нямате отношение към процеса ". Нека си създадат конституционни промени. Това ще е кръжочно занятие, което няма да има поддръжка в залата ", сподели Дончев. По думите му в случай че ръководещите в действителност желаят промяна, към този момент е трябвало да потърсят поддръжка за тях.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР