Правителството на Нигерия празнува забележителна победа“, след като съд в

...
Правителството на Нигерия празнува забележителна победа“, след като съд в
Коментари Харесай

Нигерия избяга от сметка от 11 милиарда долара след забележително решение на британския съд за провален газов проект

Правителството на Нигерия чества „ забележителна победа “, откакто съд в Обединеното кралство постанови, че не носи отговорност за погашение на милиарди долари, присъдено по-рано на частна компания за провален газов план.

Западноафриканската нация беше наказана преди този момент от арбитражен арбитражен съд през 2017 година да заплати 6,6 милиарда $, плюс рента за обезщетение на инженерна компания, основана на Британските Вирджински острови, Process and Industrial Developments Limited (P&ID).

Компанията е съдила за обезщетение за пропуснати изгоди след пропадането на 20-годишна договорка с нигерийските управляващи през 2010 година за създаване на оборудване за преправка на газ.

Присъдената сума и насъбраната рента към този момент надвишават 11 милиарда $, съвсем половината от федералния бюджет на Нигерия за тази година.

Министърът на петрола на Нигерия и заместник-президент на ОПЕК Диезани Алисън-Мадуке приказва на годишната конференция на IHS CERAWeek в Хюстън, Тексас, 4 март 2014 година REUTERS/Rick Wilking (САЩ - Етикети: БИЗНЕС ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА) Министърът на петрола на Нигерия и заместник-президент на ОПЕК Диезани Алисън-Мадуке приказва на годишната конференция на IHS CERAWeek в Хюстън, Тексас, 4 март 2014 година REUTERS/Rick Wilking (САЩ - Етикети: БИЗНЕС ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА) Рик Уилкинг/Ройтерс

Ако бъде доказано от съда в Лондон, изплащането на трибунала от 11 милиарда $ на P&ID би имало опустошителни последствия върху така и така затруднената стопанска система на Нигерия, която дължи милиарди долари задължения и се бори с висока инфлация и рецесия на разноските за живот.

Какво се обърка?

Разногласията, откакто двете страни се упрекнаха взаимно за несъблюдение на отговорностите, доведоха до провалената договорка и провокираха дълга правосъдна борба.

Адвокатите на нигерийското държавно управление твърдяха, че P&ID е склонил чиновници на страната с подкупи за контракта, който да бъде предоставен на компанията. P&ID отхвърли това изказване.

Произнасяйки присъда в понеделник, арбитър Робин Ноулс анулира по-ранното решение на трибунала и заключи, че газовата договорка е „ получена посредством машинация “ и „ доставена … в несъгласие с публичната политика “.

Ноулс добави: „ Този ​​случай също по този начин, за жалост, събра композиция от образци за това какво биха създали някои хора за пари. Водени от лакомия и подготвени да употребяват корупция; без да се замислят какво би означавало тяхното обогатяване от позиция на щета за другите. ”

Главният прокурор на Нигерия Lateef Fagbemi сподели пред държавните медии след решението, че договорката с P&ID не е следвала надлежния развой.

„ Предполагаемото съглашение от P&ID е замислено, подхранвано и изпълнено сякаш с машинация “, сподели той, добавяйки, че нигерийското държавно управление е било под напън да реализира съглашение преди решението в понеделник.

„ Имаше толкоз огромен напън за споразумяване... само че президентът настоя, че няма да допусне корупция в администрацията си... и настояването му за това потвърди, че е прав. “

Президентът на Нигерия Бола Тинубу приветства решението на Ноулс, описвайки го като „ показателна победа “, която „ не е единствено за Нигерия “, а „ за нашия от дълго време експлоатиран континент и за развиващия се свят като цяло, който прекомерно дълго е бил на крайници на несправедливи стопански злоупотреби и открита употреба. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР