Правителството на Монголия е отправило официална жалба към Организацията на

...
Правителството на Монголия е отправило официална жалба към Организацията на
Коментари Харесай

Монголия подаде жалба за расизъм в ООН срещу Макс Верстапен

Правителството на Монголия е отправило публична тъжба към Организацията на обединените народи (ООН) против водача на Red Bull във Формула 1 Макс Верстапен. Повод за това е терминът „ монголец “, който е бил употребен неколкократно през годините от страна на нидерландския водач, по адрес на негови противници след произшествия сред тях.

За последно това се случи по време на втората свободна подготовка преди Гран При на Португалия, когато Верстапен и Ланс Строл се сблъскаха на първия завой след недоразумение посред им. След случая бе излъчено и радиото на Верстапен, който в действителност бе сърдит и употребява доста нецензурни думи по адрес на своя канадски сътрудник. Една от тях бе точно „ монголец “, което накара държавното управление на азиатската страна да сезира Международната автомобилна федерация (ФИА) и Red Bull за отношението и потреблението на расистки израз от страна на Верстапен.

От Red Bull дадоха отговор на формалното писмо на държавното управление на Монголия, като обявиха, че не осъждат своя водач, защото думите са били казани в прочувствен миг и той не е желал да обиди никого. Това безгрижие от страна на австрийския отбор е предиздвикало управата на Монголия да подаде тъжба и пред комисията за расизъм на Организация на обединените нации.

В писмото си до Организация на обединените нации представителят на Монголия, Лундег Пуревурсен, декларира, че терминът „ монголец “ се употребява като афектиран от страна на Верстапен най-малко за повторно, като първият сходен случай е бил по време на Гран При на Съединените щати през 2017 година.

Заформянето на този скандал идва по-малко от половин година, откакто притежателите на спортната Либърти медия и ФИА стартираха акцията #WeRaceAsOne (Ние се състезаваме като един), която цели да покаже поддръжката на спорта в битката против расизма. Като част от тази акция преди началото на всяко съревнование през 2020 година има особено обособен сегмент, в които водачите, който носят тениски с надпис „ спрете расизма “ показват поддръжката си в тази самодейност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР