Правителството на Косово заяви във вторник, че ще намали полицейското

...
Правителството на Косово заяви във вторник, че ще намали полицейското
Коментари Харесай

Деескалация на напрежението: Косово намалява с 25% полицията на север

Правителството на Косово съобщи във вторник, че ще понижи полицейското наличие и ще предприеме други ограничения за понижаване на напрежението в северен район, където напрежението сред етнически албанци и сърби е достигнала най-високото си равнище, откогато страната разгласи самостоятелност през 2008 година, оповестява „ Ройтерс “.

В изказване късно във вторник държавното управление сподели, че „ няма да предприеме никакви дейности, които да ескалират обстановката на север. Това включва неотложно понижаване с 25 % на полицейското наличие в и към общинските здания. “

Очаква се полицейското наличие да бъде в допълнение понижено в съгласуваност с войските на НАТО и полицейската задача на Европейски Съюз и предварителни избори ще бъдат проведени в четирите общини след „ летния сезон “, се споделя в известието.

Насилието в Северно Косово, където живеят 50 000 сърби и образуват болшинство, избухна в края на май, откакто албанските кметове встъпиха в служба след избори, бойкотирани от сърби, настояващи за осъществяване на десетилетно съглашение за повече автономност.

НАТО заяви, че 93-ма от неговите мироопазващи бойци са били ранени при конфликти със сръбски протестиращи, някои от тях тежко, на 29 май. Лекарите на север споделиха, че 52-ма сърби също са били ранени.

Съединените щати и Европейският съюз, главните съдружници на Косово, упрекнаха основно националистическия министър председател Албин Курти за напрежението на север.

Европейски Съюз към този момент вкара ограничения против Прищина, в това число прекъсване на визитите на представители на Косово в Европейски Съюз и прекъсване на огромна част от икономическата помощ на Европейски Съюз за дребната балканска република, а Брюксел предизвести за спомагателни ограничения, в случай че Курти не предприеме дейности за понижаване на напрежението.

Припомняме, че във вторник държавните и държавните ръководители на НАТО обявиха, че Западните Балкани остават район от стратегическо значение за Алианса, като прибавиха, че по-силните връзки със Сърбия биха били от изгода за целия район и осъдиха ескалацията на напрежението в Косово.

„ Укрепването на връзките сред НАТО и Сърбия би било от изгода за Алианса, за Сърбия и за целия район. Очакваме Сърбия да се ангажира с НАТО и нейните съседи по градивен метод, в това число в своите обществени известия по отношение на взаимните изгоди от съдействието сред НАТО и Сърбия “, се споделя в официалното съобщение на срещата на върха във Вилнюс.

Срещата на върха на НАТО даде поддръжка на Европейския съюз – да улесни разговора сред Белград и Прищина и прикани двете страни „ да се ангажират добросъвестно за реализиране на трайно политическо решение “.

„ Призоваваме и двете страни неотложно да понижат напрежението, да се върнат към разговора и да се ангажират градивно в използването на съглашението по пътя към нормализиране сред Белград и Прищина, реализирано неотдавна в Брюксел и Охрид “, се споделя в официалното съобщение.

В него се споделя, че Алиансът остава зает с продължаващия ангажимент на НАТО в Косово, в това число посредством КФОР, който ще продължи да обезпечава безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване в Косово в сходство с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР